Test de Geografie pentru ministrul educatiei: Unde este centrul Romaniei? Intrebarea de clasa a IV-a la care 8 din 10 romani nu stiu sa raspunda!

Prea puţini ştiu cum se numeşte localitatea situată exact în centrul ţării noastre. Deşi nu există măsurători precise, se pare că centrul României este localitatea Dealu Frumos, din judeţul Sibiu.

Dealu Frumos, numit cândva Şulemberg, (în dialectul săsesc Schinebärch, Šinebarχ, în germană Schönberg, în trad. „Dealu Frumos”, în maghiară Lesses, Leses ) este un sat în judeţul Sibiu, Transilvania. Aparţine de comună Merghindeal şi se situează la 89 de kilometri faţă de reşedinţa de judeţ.


Citeste si:

INTREBAREA care i-a macinat pe oamenii de stiinta dintotdeauna: Ce sunt VISELE si de ce VISAM?

Trucul folosit de PSIHOLOGI pentru a-ti aduce aminte CE AI VISAT!


Satul a fost atestat documentar în 1280, într-un act de vânzare-cumpărare prin care Greavul Gerlachus de Pulgromonte (denumirea lat. a Dealului Frumos pe atunci) cumpăra o moară din Stejeriş. Apoi peste localitate au năvălit tătarii, iar în urma lor a rămas mare prăpăd. Atât că oamenii destoinici au muncit de au refăcut satul, aproape de la zero.

Istoria tristă a localităţii a început şi aici la 1945, odată cu deportările, apoi CAP-ul şi exodul saşilor în Germania. Din 2003, cetatea a fost luată în comodat de către UAUIM Bucureşti, fiind folosită ca Centru de Studii de Arhitectură Vernaculară, calitate în care găzduieşte periodic evenimente culturale şi workshop-uri organizate de studenţi.