facebook
Economie

Tu stii de unde provine si cat de sanatos e somonul din supermarketuri?

Tu știi ce fel de pește mănânci? Marile lanțuri de magazine importă cantități uriașe de la diverse crescătorii din Europa. Dar acest lucru nu este valabil pentru toate categoriile de pește. De exemplu, deși se află la un nivel scăzut, România a înregistrat o creștere semnificativă a importurilor de somon de Alaska, în 2016.

Astfel, conform datelor Alaska Seafood Marketing Institute (ASMI), în timp ce în anul 2015 ţara noastră a importat doar 6 tone de somon sălbatic, în 2016 a înregistrat un salt major, la 154 tone. Chiar şi aşa, potrivit aceleiaşi surse, importurile de somon sălbatic din Alaska efectuate în Europa, plasează ţările din Europa de Est, printre care şi România, la coada clasamentului. Astfel în timp ce Europa Centrală a importat 9.463 tone în 2016, Europa de Vest 6.074 tone şi Europa de Sud 3.694 tone, Europa de Est a cumpărat din Alaska doar 1.196 tone.

“Cred că motivele care au stat la baza creşterii consumului de peşte din Alaska sunt: preocuparea unei categorii a consumatorilor pentru o dietă cât mai sănătoasă, în care să predomine produsele sălbatice, ecologice, obţinute prin procedee care nu distrug mediul înconjurător şi care excelează şi în ceea ce priveşte gustul. Nu în ultimul rând, cred că şi povestea din spatele acestor produse care provin de la pescari ce trăiesc din această îndeletnicire de generaţii întregi, are o anumită pondere”, a spus Mihai Cristian Dărmănescu, fondatorul Alfredo Seafood. Potrivit acestuia, compania sa a iniţiat un parteneriat cu ASMI pentru promovarea directă a peştelui şi derivatelor din peşte sălbatic pescuit în Alaska, în marile lanţuri de magazine din România.

Noutatea acestui parteneriat constă în acordul comercial cu anumite companii de pescuit din Alaska şi stabilirea unei strategii de promovare cu ASMI pe piaţa românească.

“Peştii pescuiţi din Alaska sunt printre cei mai buni în ceea ce priveşte calitatea cărnii, de la valoarea nutritivă, la gust. Discutăm despre soiuri de apă sărată, peşti care sunt superiori celor de apă dulce datorită acizilor Omega 3 şi Omega 6 conţinuţi în cantităţi foarte mari”, a mai declarat Dărmănescu. Aceasta a adăugat că produsele se găsesc în cele mai mari lanţuri de hypermarketuri şisupermaketuri din ţară, precum Kaufland, Carrefour, Mega Image, Metro, Cora, Profi, Penny Market.

Rolul peştelui într-o dietă care scade riscul de cancer pulmonar este susţinut de cel mai recent studiu al Societăţii Americane de Oncologie Clinică.

“Journal of Clinical Oncology”, publicaţia oficială a Societăţii Americane de Oncologie Clinică, a dat publicităţii, în luna iulie, un studiu care atestă rolul unei alimentaţii bogată în grăsimi saturate în creşterea incidenţei cazurilor de cancer pulmonar. Specialiştii au ajuns la concluzia că o dietă bazată pe uleiuri ce conţin grăsimi nesaturate, peşte, nuci, fructe, verdeaţă, lactate sărace în grăsimi, cereale integrale şi carne de pasăre, diminuează cu 14% riscul apariţiei cancerului pulmonar.

Sursa: Capital.ro

Share Page

Close