facebook
Sanatate

Umilinta pe banii nostri, in spitalele din Romania! Intr-un judet pacientii trebuie sa plateasca daca vor sa se uite la televizor!

Ca să privești, trebuie să plăteşti. În Spitalul din Aleşd, județul Bihor, pacienţii au acces la televizoarele din saloane în schimbul unei taxe de cinci lei care le asigură vizionarea timp de 10 ore fără întrerupere. Serviciul este opţional, spun șefii spitalului – astfel că doar cei care vor să beneficieze de acesta trebuie să plătească. Televizoarele aparţin unei firme care împarte banii cu unitatea medicală, în baza unui contract.

Pacienţii spitalului din Aleșd trebuie să plătească 5 lei dacă vor sa urmărească programele preferate la televizor. O dată ce au achitat suma, aparatul funcționează 10 ore. După care trebuie plătită din nou această sumă.

„Exista un mecanism unde aceşti bani sunt introduşi, un fel de aparat şi timp de 10 ore acel televizor, care din momentul respectiv acel timer se porneşte, funcţionează”, a explicat Florin Creț, managerul Spitalului Orășenesc din Aleșd.

Unii pacienți consideră că acest serviciu ar trebui asigurat, în mod gratuit, de către adminstraţia spitalului.

„- Pentru ce, că au televizoare şi din astea?
– Da.
– Pentru ce să plătească, nu sunt ei nenorociţi destul, că-s bolnavi.”

„Mi se pare totuşi puţin exagerat că oamenii sunt săraci, sunt săraci şi le pare bine. Aici în costă, orice spitalizare, medicamente.”

„Eu cred că e mult şi că nu ar trebui să iei taxele astea.”

Alții nu sunt interesați să se uite la televizor din cauze… medicale.

„L-am aprins, dar ne mai dor ochii că ne uităm atâta la el, îl mai lăsăm să se şi odihnească.”

„De la 60 de ani slăbeşte vederea, dacă te uiţi mult, lacrimi în ochi ne dă.”

Televizoarele aparţin unei societăţi cu care spitalul a încheiat un contract. Firma se obligă să instaleze aparatele şi să asigure serviciul de televiziune prin cablu şi mentenanţa acestora. Banii încasați sunt împărțiți între cele două entități.

„Procentajul este diferit pentru că mai există o clauză în contract prin care, pe baza unui calcul sunt nişte costuri care sunt plătite de către firmă pentru serviciul de energie electrică. Diferenţa de bani care ne revine nouă este asimilată veniturilor proprii ale spitalului şi le folosim ca atare tocmai pentru a creşte aceste servicii hoteliere pe care noi le asigurăm pacienţilor noştri”, susţine managerul Spitalului Orășenesc din Aleșd.

Managerul spitalului din Aleşd nu exclude posibilitatea ca, în viitor, să achiziţioneze televizoare din fondurile proprii ale unităţii.

Sursa: Digi24.ro

Share Page

Close