facebook
Economie

Veste proasta pentru guvernanti! BNR ar putea majora dobanda-cheie!

Analistii de la UniCredit Bank atrag atentia ca riscurile inflationiste la care este supus mediul economic romanesc ar ptea genera o noua majorare la dobanda-cheie. Aceasta nu are un rol semnificativ asupra ROBOR si creditelor, dar este un semn evident al inflatiei, ceea ce ar trebui sa fie un avertisment ca lucrurile merg prost in economia tarii. Vestea proasta a majorarii dobanzii-cheie ar urma sa fie data in sedinta de miercuri, 7 februarie, si se estimeaza o crestere de la 2% la 2,25% pe an, „ca o compensatie adecvata pentru cresterea inflatiei”, au apreciat luni analistii UniCredit Bank.

„Avand in vedere ratele dobanzilor din Romania si faptul ca BNR trebuie sa ofere o compensatie adecvata pentru cresterea inflatiei si tinand seama ca riscurile inflationiste sunt in crestere, credem ca majorarea cu 0,25 pp a ratei-cheie in 2018 ar fi necesara pentru a stabiliza inflatia in intervalul tinta pentru urmatorii doi ani”, se arata intr-un buletin emis de Departamentul de Analiza al UniCredit. Specialistii se asteapta ca dobanda-cheie sa urce la 3% pana in toamna acestui an.

In sedinta din 8 ianuarie, BNR a majorat rata dobanzii de politica monetara (dobanda-cheie) cu 0,25 puncte procentuale, de la 1,75% la 2%. Facilitatile din jurul dobanzii-cheie au fost ajustate in consecinta, respectiv rata facilitatii de depozit a fost majorata la 1% de la 0,75% si rata facilitatii de creditare la 3% de la 2,75%. Iar rezervele minime obligatorii au fost mentinute la 8%.

In opinia analistilor UniCredit, „BNR a fost fortata sa actioneze, avand in vedere ca inflatia anuala a crescut deja la 3,2% in noiembrie, cu 0,5 puncte procentuale peste prognoza pentru sfarsitul anului 2017”.

sursa: mediafax.ro

Share Page

Close