3.8 C
București
marți, ianuarie 21, 2025
AcasăEconomieCirca 2 miliarde de lei pierdute anual de bugetul de stat din...

Circa 2 miliarde de lei pierdute anual de bugetul de stat din cauza contrabadei cu tutun

in:

Stiri pe acelasi subiect

Nebunia politicienilor

„Să faci același lucru în mod repetat și să...

Posibile scenarii rezultate în urma atacului iranian asupra Israelului

Este necesar să știm psihologia populațiilor din Orientul Mijlociu,...

Autoritatile au capturat tigari de contrabanda de 40 de milioane de lei

In prima jumatate a anului 2024, autoritatile romane au...

Peste 2,4 miliarde de țigarete de contrabandă au fost consumate în România în 2021, deși nivelul traficului ilicit a scăzut cu peste 6 puncte procentuale în ultimii 3 ani. De la începutul anului, forțele de ordine au descoperit pe teritoriul României două fabrici ilegale de țigări, cu produse din tutun în valoare de 2,8 milioane euro.

Cei mai vulnerabili în fața traficului ilicit sunt tinerii și persoanele cu venituri scăzute. Țigările de contrabandă sunt vândute la prețuri de până la trei ori mai mici decât cele de pe piața legală, iar traficanții nu țin cont de vârsta cumpărătorilor. În 2019, Parlamentul României a instituit 21 aprilie ca Ziua Națională împotriva Traficului Ilicit de Produse.

Pe fondul eforturilor extinse de a stopa activitățile ilegale de la granițele țării, piața neagră a țigaretelor din România s-a menținut sub nivelul de 8% în primul trimestru al anului 2022, față de aproape 14% în 2019, conform datelor Novel Research. Totuși, România rămâne țara cu cel mai ridicat nivel al contrabandei din Europa de Est, iar nivelul prejudiciului adus bugetului de stat se ridică la circa 2 miliarde de lei anual (contravaloarea a 63 km de autostradă, conform estimărilor oficiale).

„Cu 25 de ani de activitate investițională în România, BAT rămâne un partener al autorităților statului în combaterea traficului ilicit. În fiecare an derulăm campanii naționale de informare și acțiuni concrete menite să contribuie semnificativ la eforturile de reducere a nivelului contrabandei. În 2021, pe fondul reducerii pieței negre de țigarete, BAT a plătit la bugetul de stat cu circa 1,25 miliarde de lei mai mult față de anul precedent, ajungând la aproape 11 miliarde de lei contribuții prin accize și taxe. Un nivel redus al traficului ilicit și un cadru fiscal predictibil pentru toate categoriile de produse cu nicotină sunt principalele condiții pentru menținerea unui context favorabil investițiilor și, implicit, creșterii veniturilor la bugetul de stat,” a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice al Ariei Europa centrală și de sud din cadrul BAT.

Contrabanda frânează dezvoltarea economică la granițele țării. Top 3 județe la contrabanda cu țigări: Satu Mare, Suceava și Maramureș

În 2021, cu peste 55 de milioane de țigarete de contrabandă capturate în total în nordul țării, județele Satu Mare, Suceava și Maramures înregistrează cel mai ridicat nivel al capturilor de țigări de contrabandă din România, conform www.stopcontrabanda.ro. Potrivit raportului GfK Purchasing Power Europe 2021***, zona de nord – est a României este și cea mai slab dezvoltată, având o putere de cumpărare de doar 71,2% față de media națională și de o treime față de media UE.  Salariul mediu în aceste județe se situează sub pragul de 3.000 lei net lunar, cu aproximativ 20% sub media națională, conform INS – Institutului National de Statistică.

Crește contrabanda online

În mediul online, contrabanda este un fenomen în atenția autorităților în ultimii ani, iar amploarea sa nu este încă suficient cunoscută. Potrivit celui mai recent studiu OECD și EUIPO (European Union Intellectual Property Office)****, perioada pandemiei a accentuat creșterea volumului de comerț ilicit online cu produse contrafăcute, iar produsele din tutun din această categorie reprezintă una dintre principalele ținte.

Datele despre evoluția capturilor de țigarete de pe teritoriul României sunt centralizate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro,  o inițiativă BAT care are scopul de a veni în sprijinul autorităților prin centralizarea capturilor din intreaga țară, dar și de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu țigări asupra societății. Campania este desfățurată în parteneriat cu Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Direcția Generală a Vămilor.

Campania „Stop Contrabanda” a fost lansată în primăvara anului 2017 de către BAT pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu țigări.

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version