Prețurile celor mai ieftine medicamente din farmacii au explodat de la începutul lunii, iar cei mai afectați sunt pensionarii și românii cu cele mai mici venituri. Ministerul Sănătății a comunicat că scumpirea medie este de circa 14%, însă în cazul medicamentelor care costau mai puțin de 50 de lei majorările sunt halucinante. De exemplu, un sirop de tuse care costa circa 35 de lei are acum un preț aproape dublu, potrivit Realitatea Plus.
Potrivit datelor oficiale transmise de Ministerul Sănătății, prețurile a circa 3.000 de medicamente, adică jumătate din numărul celor aprobate pentru utilizare în România, au crescut, în medie, cu circa 14%.
Problema este că tocmai cele mai ieftine medicamente, care costau sub 50 de lei, s-au scumpit cel mai mult. Explicația oficială este că dacă nu se opera această scumpire, tratamentele ar fi dispărut complet din rafturi, pentru că ar avea costuri de producție mai mari decât prețul de vânzare.
De exemplu, un sirop de tuse care înainte de 1 august costa 35 de lei a ajuns acum la 67 de lei. Și acidul folic, o substanță activă recomandată în perioada sarcinii, a înregistrat o scumpire uriașă, de la 17 lei la 67 de lei.
Pensionarii sunt disperați
Președintele Colegiului Farmaciștilor din Constanţa, Vasile Rizea, a precizat că majorările vin în contextul în care unele medicamente nu mai fuseseră scumpite de ani. „S-ar putea ca acum, după ce s-au mai ridicat nişte preţuri, să înceapă să se mai găsească din medicamente, deşi producătorii spun că sunt foarte supăraţi că acestea sunt prea mici şi, pe deasupra, mai facem şi export paralel, adică ei ni le trimit pentru România, iar noi le trimitem în alte părţi, pentru că se dau la preţ dublu. În continuare, sunt medicamente care nu se găsesc, iar când le primim, vin puţine.”, a declarat farmacistul pentru Cuget Liber.
În schimb, un pensionar cu o pensie de 1300 de lei că în loc de 550 de lei pe lună pentru medicamente va plăti cu cel puțin 50 de lei mai mult, bani ce reprezintă alimente de strictă necesitate pentru câteva zile.