5.3 C
București
sâmbătă, ianuarie 18, 2025
AcasăDivertismentTopurile zileiScoala care nu produce someri: Topul celor mai cautate meserii din Romania

Scoala care nu produce someri: Topul celor mai cautate meserii din Romania

in:

Stiri pe acelasi subiect

Nebunia politicienilor

„Să faci același lucru în mod repetat și să...

Posibile scenarii rezultate în urma atacului iranian asupra Israelului

Este necesar să știm psihologia populațiilor din Orientul Mijlociu,...

Autoritatile au capturat tigari de contrabanda de 40 de milioane de lei

In prima jumatate a anului 2024, autoritatile romane au...

Crește numărul elevilor care vor să învețe o meserie. În această toamnă, sunt cu aproape 1.300 mai mulți decât anul trecut. Școlile cu învățământ dual încheie parteneriate cu firme unde absolvenții își pot găsi o slujbă.

Cele mai căutate calificări sunt operator mașini, electromecanic utilaje și mecanic auto, iar de anul acesta, există din nou, după 30 de ani de pauză, și meseria de ceasornicar.

La Liceul Tehnologic „Ion I. C. Brătianu” din Capitală a fost inaugurat primul curs de ceasornicari pentru învățământul dual. Sunt 21 de elevi de clasa a IX-a care vor învață arta ceasornicăriei în paralel cu orele de la clasă.

Mihai Ceciu, Asociația Română de Ceasornicărie: „Vor fi în doua serii în laborator și vor învață teoria orologeriei. La final vor fi capabili să repare ceasuri mecanice, automatice și quartz. Nevoie de ceasornicari e așa mare încât nu numai cei mai buni vor găsi job, pentru că e nevoie pe toate nivelurile. E nevoie de oameni compenteți pentru a schimba o baterie la ceas până la oameni competenți pentru a face service pentru branduri foarte scumpe”.

Este primul curs de ceasornicari din 1989 încoace, atunci când au ieșit de pe băncile școlii ultimii ceasornicari din România. Restul au învățat singuri sau de la părinți. Este și cazul lui Marius, care a început să repare ceasuri, în joacă, de la 14 ani.

Marius Bălăcescu, ceasornicar: „În primul rând, trebuie să înveți să nu te grăbești. E destul de greu, nu e ușoară, dar învață în timp și prin practică avansezi. La unele ceasuri e dificil să schimbi și o baterie”.

Câți bani câștigă un ceasornicar

Un ceasornicar care lucrează într-un atelier poate căștiga între 1.000 și 3.000 de euro.

Numărul elevilor înscriși în învățământul dual a crescut anul acesta. În clasa a IX-a au intrat 5.944 de elevi, în creștere față de anul școlar trecut cu 1.300. Cei mai mulți s-au înscris la calificări precum: operator la mașini cu comandă numerică, electromecanic utilaje și instalații industriale, mecanic auto și bucătar.

Carmen Daniel Ștefan, director al Colegiului Tehnic „Mihai Bravu”: „Faptul că am avut concurență la admitere și am avut 2,5 pe loc pentru noi a însemnat foarte mult la clasa de instalator. Copii sunt foarte buni și li se acordă bursă generoasă. La clasele de turism și alimentați, Primăria Sectorului 3 îi sprijină pe copiii care au optat pentru domeniu. Le acordă 500 de lei bursă lunară, pe lângă 200 de lei de la stat, pe lângă bursa de la operatorul de stat care este de la 200 de lei”.

Potrivit Ministerului Educației, în acest an școlar, cele 250 de școli pentru învățământul dual au încheiat contracte cu operatorii economici, iar elevii își vor putea găsi mai ușor un loc de muncă.

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version