Eurodeputatul Daniel Buda Potrivit a precizat că potrivit unui studiu al Oxford Sustainable Finance Group, deși ar fi posibil și benefic pentru Europa să înlocuiască aprovizionarea cu gaze fosile rusești cu alternative ecologice până în 2028, aceasta va necesita investiții semnificative, perfecționare și îmbunătățiri ale politicilor.
”Raportul, intitulat “Cursa pentru înlocuire: economia utilizării surselor regenerabile de energie pentru a elibera Europa de gazul rusesc”, cântărește costurile și beneficiile înlocuirii integrale a nivelurilor de dinainte de război ale importurilor de gaze rusești cu alternative ecologice în următorii cinci ani.
Conform analizei, acest lucru ar ajuta Europa să își atingă obiectivele climatice, să îmbunătățească securitatea energetică și să ajute industria UE. Cu toate că aceste lucruri sunt posibile, este nevoie de un mediu politic mai favorabil, inclusiv o autorizare mai rapidă a energiei electrice din surse regenerabile, lanțuri de aprovizionare diversificate și sigure, intemperii pe scară largă a instalațiilor și un ecosistem de subvenționare și finanțare de susținere.
Pentru a trece la alternative ecologice, factorii de decizie europeni trebuie să se concentreze asupra a patru domenii-cheie, potrivit analizei. În primul rând, este nevoie de finanțare publică și privată pentru a ajunge la lansarea masivă a surselor regenerabile de energie și a pompelor de căldură. Aceasta include crearea unui mediu de subvenționare și de finanțare favorabil tehnologiilor ecologice, precum și măsuri de politică suplimentare, cum ar fi cele menite să stimuleze utilizarea energiei solare.
Pe lângă punerea la dispoziție a finanțării, factorii de decizie politică trebuie să se asigure că Europa dispune de lucrătorii calificați de care are nevoie pentru a instala și a menține tehnologia ecologică.
Conform analizei, Europa trebuie să abordeze, de asemenea, securitatea lanțurilor sale de aprovizionare. De exemplu, există preocupări din ce în ce mai mari cu privire la faptul că UE se bazează prea mult pe țări precum China pentru materiale tehnologice regenerabile, cum ar fi litiul și pământurile rare, lăsând blocul comunitar vulnerabil la întreruperile aprovizionării.
Procedurile de autorizare ale Europei trebuie accelerate, iar rețelele sale de energie electrică trebuie îmbunătățite pentru a face față creșterii necesare a energiei ecologice. Multe proiecte din surse regenerabile sunt blocate în procesele de autorizare, în timp ce altele sunt reduse din cauza lipsei capacității rețelei.” a declarat eurodeputatul.