7.1 C
București
sâmbătă, ianuarie 18, 2025
AcasăACTUALITATECulturaUn proiect Erasmus+ a adus împreună liceeni din București: “Motor! Acțiune! Implicare”

Un proiect Erasmus+ a adus împreună liceeni din București: “Motor! Acțiune! Implicare”

in:

Stiri pe acelasi subiect

Tineri din România și Bulgaria îi vor invita la vot pe bucureșteni

„Vote, Please!” este un proiect Erasmus+ are o durată...

Primul proiect major al noului primar al Constantei a fost votat

Consiliul Local Constanța a fost convocat luni, 16.11.2020, într-o...

Cele mai bune case de arhitectură din lume, interesate de mega-proiectul de la Romexpo

Începând cu această vară Camera de Comerț și Industrie...

“Motor! Acțiune! Implicare” este un proiect Erasmus+ care, din vara anului trecut, a adus împreună liceeni din București. Într-un parteneriat care a ajuns la al patrulea proiect european, Asociația Culturală Atelierul European de Artă și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 au oferit tinerilor ateliere, tabere de mobilitate, întâlniri cu factori decizionali și un festival de filme.

Proiectul Motor! Acțiune! Implicare! Erasmus+ 2022-1-RO01-KA154-YOU-000071903 a vizat dezvoltarea abilităților a șaizeci de tineri astfel încât aceștia să învețe cum să-și exprime sentimentele și ideile cu privire la incluziune și democrație prin realizarea de filme de scurt metraj.

Aspectul inovator a constat în capacitatea (atât de greu de obținut) de mobilizare a unor grupuri de tineri,  tentați să manifeste, în alte circumstanțe, o atitudine pasivă față de problemele comunității.

Beneficiarii direcți au fost liceenii între 14 si 18 ani din licee din capitală și din centrele de protecție gestionate de DGASPC Sector 6.

Au fost stabilite patru obiective specifice pentru acești șaizeci de beneficiari direcți, măsurabile și realiste, care au vizat dezvoltarea abilităților tinerilor de realizare a filmelor de scurt metraj, de a se exprima liber pe subiecte legate de incluziune și democratie:

1. Implicarea în workshop-uri specializate (regie, actorie, imagine, scenaristică) și mentorat, pentru a le dezvolta abilitățile de realizare a unui film de scurt metraj,

2. Dezvoltarea abilitaților de a înțelege și a se exprima liber pe subiecte referitoare la democrație și incluziune, în cele 18 luni de proiect,

3. Dezvoltarea abilităților de lucru în echipă, exprimare creativă, gândire critică, exprimare liberă a ideilor și comunicarea deschisă cu factori de decizie din societe,

4. Dezvoltarea unei atudini active, creșterea gradului de înțelegere față de persoane ce provin din medii defavorizate, dezvoltarea unei atitudini incluzive, creșterea dorinței de implicare în comunitate și de a promova democrația prin participarea la toate activitățile proiectului.

Activități:

·    workshop-uri de incluziune, democrație, scenaristică, actorie, regie, imagine,

·    evenimente cu factori de decizie,

·    tabere de mobilitate,

·    festival de film.

Workshop-urile au avut loc în minunatul Liceu Coșbuc din centrul Bucureștiului. Tot acolo, Florin Piersic Jr a venit și a povestit, amintindu-și de anii săi de școală. Cu șarm, amabilitate și savoare, actorul le-a vorbit liceenilor despre curajul de a răzbi în viață și de a spune lucrurilor pe nume, pentru a privi mereu înainte.

Între 6 și 18 aprilie 2023, proiectul s-a mutat la Hotel Silva, Bușteni, pentru cele două tabere de mobilitate. Au fost zile minunate, pline și efervescente care i-au bucurat întru totul pe beneficiari. Fiecare zi a însemnat ateliere de film și dezvoltare personală, activități în exterior, excursii și vizionări. Am avut ziua comediei, ziua dramei, ziua filmului de acțiune, ziua SF și ziua filmului documentar. O parte din scurt-metrajele realizate la Bușteni au intrat în festivalul de la Cinema Union.

Un alt punct culminant al proiectului a fost festivalul de film. Juriul a ales câștigătorii următoarelor categorii: cel mai bun film, cea mai bună regie, cel mai bun scenariu, cel mai convingător moment de actorie, cel mai bun machiaj, cel mai bun video (filmare, editare, montaj). Au fost două secțiuni: ON (pentru cei 60 de liceeni din proiect) și OFF (dedicat tuturor copiilor și tinerilor care au vrut să de implice).

Membrii juriului: Oreste Teodorescu, Cătălin Saizescu, Șerban Georgevici, Oana Porfir

În final, un alt aspect important. Atât în cadrul întâlnirilor de la Liceul Coșbuc, cât și în taberele de mobilitate de la Bușteni și la festivalul de la Cinema Union, am vorbit despre Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate. Am considerat că este important ca mesajul valorilor europene să ajungă atât la beneficiari, cât și cître toți ceilalți care au avut ocazia să fie alături de noi, fie că a fost vorba de părinți, profesori sau simpli spectatori.

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version