18.4 C
București
sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăStirea zileiSuceavaAi termometru cu mercur in casa? Te paste puscaria!

Ai termometru cu mercur in casa? Te paste puscaria!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Mii de romani care si-au uitat sa se debaraseze de termometrele vechi pe baza de mercur sunt pasibili de puscarie de la 2 la 7 ani daca sunt prinsi de politie ca le detin. Patania unui sucevean care a gasit doua termometre si a vrut sa scape de ele a pus in alerta mii de romani care au constatat cu stupoare ca simpla detinere a acestui tip de termometru este considerata infractiune potrivit codului penal.

Jurnalistii de la Monitorul de Suceava au intalnit un om simplu care, satul de incapacitatea institutiilor de a-l indruma, a apelat la presa pentru a-si rezolva problema de a scapa de doua termometre cu mercur.

Potrivit declaratiilor oferite de sucevean publicatiei online Monitorul de Suceava in articolul „Detinerea unui termometru cu mercur te face infractor. Cum poti sa scapi de el fara sa-l arunci la gunoi sau sa ai dosar penal”, omul a incercat din rasputeri sa scape legal de termometre, dar nu a reusit.

„Prin anii 50, parintii mei au cumparat un termometru de uz medical. Cu ceva ani in urma, a fost scos din uz, deoarece partea din spate a termometrului era sparta. Exista riscul spargerii capilarei, cu consecinta contaminarii casei. Intre timp, am mai avut un termometru rusesc, non medical, la o centrala termica, bun pana sa se sparga partial. Am incercat, pe parcursul mai multor zile, sa rezolv problema preluarii gramelor de mercur otravitor. Am sunat in multiple locuri, dar fara succes. Problema s-a dovedit o nuca tare”, a declarat suceveanul pentru Monitorul de Suceava.

Politia a dat un raspuns categoric.
Seful Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase, comisarul-sef Gabriel Gheorghe Pantiru, a declarat ca, din anul 2014, „simpla detinere a unui termometru cu mercur este infractiune”, conform art. 359 din Codul penal. Persoanelor depistate ca detin sau transporta mercur li se deschide dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii de detinere si trafic de produse sau substante toxice. Pentru aceasta infractiune pedeapsa prevazuta este inchisoare de la 2 la 7 ani.

Citeste interviul integral pe Monitorul de Suceava

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version