18.6 C
București
luni, aprilie 15, 2024
AcasăSocialATENTIE SOFERI! Proba practica va putea fi repetata fara a da din...

ATENTIE SOFERI! Proba practica va putea fi repetata fara a da din nou sala!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Senatorul Mihai Gotiu a fost batut de un lider PSD in studioul B1 TV!

Mihai Goțiu, senator USR și, totodată, vicepreședinte al Senatului...

FOTO-Convoi NATO implicat intr-un grav accident pe A1!

Accident grav pe autostrada A1, la doar câţiva kilometri...

scoala de soferiProba practica pentru obtinerea permisului auto va putea fi repetata, fara a mai repeta proba teoretica, insa cu conditia efectuarii a sase ore de pregatire intre doua examene, potrivit unui proiect pus in dezbatere publica, luni, de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Proiectul Ordinului ministrului afacerilor interne pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului administratiei si internelor nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere se afla in dezbatere publica timp de 10 zile.

Potrivit MAI, initiativa intregeste procedura de examinare in vederea obtinerii permisului de conducere cu reglementari vizand examinarea candidatilor la obtinerea permisului de conducere din categoria AM (mopede), ca urmare a includerii acestora in categoria autovehiculelor, respectiv procedura de examinare in traseu a conducatorilor de vehicule din categoria A, A1, si A2.

Astfel, promovarea probei teoretice (calificativul „admis”) permite sustinerea succesiva a probei practice pentru o perioada de un an de la data absolvirii cursurilor de pregatire teoretica si practica, prevede proiectul.

In cazul nepromovarii probei practice (calificativul „respins”), aceasta poate fi reluata, fara sustinerea probei teoretice, dupa cel putin 15 zile de la data obtinerii calificativului si prezentarea dovezii efectuarii a sase ore de pregatire practica, conform aceluiasi proiect.

Sustinerea probei practice se realizeaza astfel: numai in poligon, pentru autovehiculele din categoria AM; in poligon si traseu, pentru autovehiculele din categoriile A1, A2 si A; numai in traseu, pentru autovehiculele din categoriile B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb si Tv.

Candidatii la obtinerea unui permis de conducere din categoria AM (mopede) care fac dovada absolvirii anterior datei de 19 ianuarie 2013 a cursului de legislatie rutiera specific conducerii mopedelor pe drumurile publice in cadrul unei unitati autorizate se pot prezenta la examen fara sa mai faca dovada absolvirii unei scoli de soferi, se mai arata in proiect.

Totodata, la sustinerea probei practice in traseu pentru categoriile A1, A2 si A, candidatul va conduce insotit, pe acelasi vehicul, de un instructor din cadrul unitatii autorizate. Examinatorul supravegheaza candidatul dintr-un autovehicul apartinand unitatii autorizate si condus de un angajat din cadrul acesteia, iar comunicarea dintre examinator si candidat se realizeaza prin intermediul mijloacelor tehnice de radiocomunicatii.

Textul proiectului poate fi consultat pe pagina de internet a MAI (www.mai.gov.ro), la sectiunea Transparenta decizionala, precum si la Centrul de Relatii cu Publicul al ministerului, din Piata Revolutiei nr. 1 A, sector 1, Bucuresti. Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ sunt așteptate pe adresa de e-mail legislatie@mai.gov.ro, in termen de 10 de zile, precizeaza MAI.

Incepand din 19 ianuarie, cand a intrat in vigoare noul cod rutier, pentru a conduce un moped pe drumurile publice, soferii trebuie sa aiba varsta de cel putin 16 ani si sa detina permis de conducere din categoria AM.

Sursa: mediafax.ro

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version