30.3 C
București
luni, aprilie 15, 2024
AcasăSocialCati romani au fost mutilati de petarde in noaptea de Revelion

Cati romani au fost mutilati de petarde in noaptea de Revelion

in:

Stiri pe acelasi subiect

Primele semne ale instalarii dementei. Nu le neglija

Neurologii britanici au concluzionat ca activitati simple de rutina...

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Revelionul a venit cu accidentări pentru cei care au folosit în mod nesăbuit artificii sau petarde periculoase. La Galaţi, de exemplu, un copil a fost rănit la un ochi, iar un bărbat a ramas mutilat, după ce o petardă i-a explodat în mână. Şi la Bihor, un om a fost dus direct în sala de operaţie, unde medicii i-au amputat trei degete, iar în Capitală, cel puţin 14 copii au fost răniţi în incidente de acest tip.

La Galaţi, un copil de 12 ani a ajuns cu ambulanţa la spital, după ce o scanteie de la o petardă i-a sărit în ochi.

Un alt bărbat, de 77 de ani, a vrut să arunce pe fereastră o petardă, dar a uitat să deschidă plasa de tânţari. Petarda aprinsă a ricoşat în mână și a bubuit.

În judeţul Bihor, un bărbat de 40 de ani a ajuns la Urgenţe în noaptea de Revelion, după ce o petardă i-a explodat în mână. Omul a intrat imediat în sala de operaţie, pentru că muşchii şi nervii mâinii i-au fost grav afectaţi. Explozia i-a provocat mai multe arsuri şi, în final, medicii au fost nevoiți să îi amputeze parţial trei degete. Alte două persoane au ajuns la acelaşi spital cu arsuri.

Dr. Mircea Uiorean, UPU Oradea: „Două dintre acestea au suferit leziuni la nivelul membrelor superioare – din acestea două, una cu leziuni de o gravitate mare, mutilantă, a intrat direct in sala de operație – și cea de-a treia victimă, cu arsuri la nivelul feței. Toate cele trei victime au rămas internate pe secția de chirurgie plastică”.

Şi în Capitală, 14 copii au ajuns cu arsuri la spitalul Grigore Alexandrescu. Nici unul nu a recunoscut că s-a jucat cu petarde, ci au spus că le-au găsit, pur și simplu, pe stradă.

Dr. Raluca Alexandru, purtător de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu: „Dintre ei, patru au necesitat internare, cu nişte traumatisme la nivelul mâinilor, taumatisme forte, cum spunem noi, cu multiple fracturi şi amputaţii de degete, arsuri”.

Din păcate, adolescenţii nu conştientizează că pentru o distracţie de câteva secunde pot rămâne mutilaţi.

Anul trecut, alte câteva zeci de persoane au ajuns în stare gravă la spital din cauza petardelor.

O joacă nesupravegheată poate duce, așadar, la mutilări pe viaţă. Cu toate că aproape 700 de persoane care vindeau ilegal artificii periculoase s-au ales cu dosare penale, fenomenul e greu de oprit.

Pe comercianți nu îi sperie nici măcar faptul că, dacă vând articole periculoase, pot face chiar și un an de închisore. E drept, artificiile sunt de nelipsit de Revelion, iar spectacolele pirotehnice sunt fascinante, însă amatorii fără pregătire care, ilegal, aprind astfel de materiale pot suferi răni grave ori pot fi amendați cu până la 7.500 de lei.

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version