10.8 C
București
sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăSocialSanatateCe se intampla daca mancam mai mult de doua oua pe zi?!

Ce se intampla daca mancam mai mult de doua oua pe zi?!

in:

Stiri pe acelasi subiect

O tara blocata de proteste! Medicii nu vor mai elibera niciun document de la 1 februarie

După protestele transportatorilor, ale fermierilor și amenințările altor categorii...

Investitii de 11 miliarde in spitalele din Romania! Rafila anunta o schimbare de amploare

Alexandru Rafila, ministrul sanatatii a anuntat din prima zi...

De ce nu e bine sa stai la umbra unui nuc?

In timp ce nucile sunt delicioase si hranitoare, exista...

Cea mai des intalnita conceptie este aceea ca ouale sunt foarte bogate in colesterol si ca mai mult de doua pe zi ne fac rau.

De mai multe decenii, oamenii au fost sfătuiţi să-şi limiteze consumul de ouă sau cel puţin să nu mănânce gălbenuşul (albuşul conţine în mare parte proteine şi puţin colesterol). Recomandările frecvente includ maxim 2-6 gălbenuşuri pe săptămână. Totuşi, nu există un suport ştiinţific concludent pentru această limitare. Din fericire, există un număr mare de studii excelente pe care ne putem baza, scrie scientia.

În aceste studii, persoanele sunt împărţite în două grupuri. Un grup a mâncat câteva (1-3) ouă întregi pe zi, iar celălalt grup a mâncat altceva în loc (de exemplu, înlocuitori de ouă). Cercetătorii au urmărit participanţii la studiu mai multe săptămâni/luni.

Studiile arată că:
• În aproape toate cazurile, colesterolul HDL (”bun”) creşte.
• Nivelul colesterolului total şi LDL de obicei nu s-a modificat, dar uneori a crescut uşor.
• Consumul de ouă bogate în Omega-3 poate scădea nivelul trigliceridelor din sânge, un alt factor important de risc (13, 14).
• Nivelul din sânge al antioxidanţilor carotenoizi, precum luteina şi zeaxantina, creşte semnificativ.

Se pare că răspunsul la consumul unui ou întreg depinde de individ. În cazul a 70% dintre persoane, nu are niciun efect asupra colesterolului total sau LDL. Totuşi, pentru 30% dintre persoane aceste numere au crescut uşor.

Acestea fiind spuse, nu cred că există o problemă. Studiile arată că ouăle modifică particulele de LDL din mici, dense, în LDL mari. Persoanele care au predominant particule LDL mari, prezintă un risc mai mic de boli de inimă. Deci, chiar dacă ouăle pot produce o uşoară creştere a nivelului colesterolului total şi LDL, acesta nu este un motiv de îngrijorare. Ştiinţa este clară, trei ouă pe zi sunt perfect sigure pentru persoanele sănătoase, care încearcă să rămână aşa.

Concluzie: ouăle cresc colesterolul HDL (”bun”). Pentru 70% dintre oameni, nu există o creştere a colesterolului total sau LDL.

Sursa: scientia

 

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version