23.7 C
București
duminică, aprilie 14, 2024
AcasăDivertismentComentariul zileiCelebru politolog american: Romania nu intra in Schengen din CAUZA Republicii Moldova...

Celebru politolog american: Romania nu intra in Schengen din CAUZA Republicii Moldova si criminalitatii de la granita cu ei!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Dezamăgire natională! România are șanse scăzute să se mai califice la Campionatul European

Belraus-România a fost o partidă dezamăgitoare, mai ales pentru...

România nu va fi acceptată în Zona Schenngen din cauza criminalităţii care înfloreşte la frontiera cu Republica Moldova, în special, prin folosirea paşapoartelor româneşti, consideră politologul american George Friedman.

În noua lui carte, intitulată „Flashpoints: The Emerging Crisis in Europe”, fondatorul agenţiei „Stratfor” descrie Republica Moldova drept „o zonă de frontieră”, unde a înflorit totdeauna contrabanda, indiferent în ce stat s-a aflat acest teritoriu. Dacă în anii 1990, principala marfă de contrabandă erau femeile, pe care le livrau pentru bordelurile europene, acum, principalul obiect de contrabană îl reprezintă banii, scrie autorul, citat de Rador.

„Moldovenii au acum dreptul de a obține pașapoarte românești. Acest drept este acordat de România, iar Ucraina și Rusia nu s-au opus prea tare. Dacă puteţi transfera bani în Republica Moldova unei persoane cu pașaport românesc, în care aveți încredere, sau care – şi mai bine – se teme de dumneavoastră, puteţi muta banii în Uniunea Europeană, cu oportunităţile ei cristal de investiţii curate. Procesul este complex, dar aşa se explică numărul mare de bănci, pantofii scumpi şi maşinile BMW (din Republica Moldova)”, remarcă Friedman. „La fel ca în orice teritoriu de frontieră, contrabanda este un serviciu important”, reaminteşte el.

„Puterea Uniunii Europene și a NATO nu s-a extins până în prezent niciodată aşa departe. Se vorbește despre includerea Moldovei în România. Europenii nu vor să vadă Republica Moldova ca o parte formală a UE, pur și simplu nu chiar acum, iar unii moldoveni fac prea mulți bani aşa, în situaţia în care se află acest stat, ca punct de tranzit între Europa și Rusia, pentru a accepta să introducă realmente reglementările europene”, arată studiul lui George Friedman.

„În parte, acest lucru este motivul pentru care România nu este inclusă în acordul Schengen, care permite tuturor deţinătorilor de paşapoarte dintr-o ţară UE să treacă liber (fără verificări) şi să se mute în orice altă țară din UE. Românii sunt tot mai motivați să blocheze această activitate, dar nu contează cât de eficienţi vor deveni ei, contrabanda este un mod de viață în zona de frontieră”, scrie autorul.

„Republica Moldova reflectă tensiunea dintre ţinutul de frontieră și ceea ce încearcă să devină România. Dorința ei este autentică și lăudabilă, dar ea contestă zona de frontieră”, concluzionează Friedman.

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version