O echipa de cercetatori din Regatul Unit si din Kenya a descoperit ca un microb simbiotic, care se regaseste in mod natural intr-unul dintre cei mai importanti vectori ai malariei din Africa Subsahariana, ii poate impiedica pe tantari sa transmita parazitul infectiei.
Studiul, publicat luni de revista „Nature”, este „un prim, dar critic pas catre un nou mod de a tine malaria sub control”, sustine Jeremy K. Herren, unul dintre autorii studiului si cercetator la Centrul International de Fiziologie si Ecologie a Insectelor. Jeremy K. Herren a precizat: „Este o microsporidie, o ruda indepartata a ciupercilor, care traieste intr-un alt organism. Multe dintre ele provoaca boli la insecte, dar aceasta, in special, a ales sa nu provoace daune evidente tantarului care o gazduieste.
Cand acesti paraziti sunt asociati in mod stabil cu gazdele lor, ei tind sa-si imbunatateasca supravietuirea, ajutandu-si in acelasi timp si gazdele sa supravietuiasca. Acest microb special se transmite prin generatii de tantari, ceea ce explica probabil de ce a ales „sa il ajute” in loc „sa ii dauneze” pe tantarul gazda”.
Cum se poate opri transmiterea infectiei? Vezi in pagina urmatoare