18.8 C
București
duminică, iunie 23, 2024
AcasăStirea zileiCiolacu si-a amintit brusc despre drepturile romanilor din Ucraina

Ciolacu si-a amintit brusc despre drepturile romanilor din Ucraina

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Nepoata pesedistei Aura Vasile, numită șefă la Construcții

Premierul Marcel Ciolacu a numit-o joi în funcția de...

Victorie simbolica a rusilor la Avdiivka

Victorie simbolică a rusilor la Avdiivka după ce armata...

Dupa ce ani de zile politicienii romani nu au facut nimic pentru ca romanilor din Ucraina sa le fie respectate drepturile, la fel cum procedeaza Romania cu minoritatile, premierul Marcel Ciolacu si-a dat seama ca exista romani in Ucraina.

„Am ajuns la un compromis si in ceea ce priveste minoritatile. (…) Cu certitudine de la Kiev o sa fac un anunt si eu si primul-ministru al Ucrainei, fiindca drepturile minoritatilor trebuie sa fie in oglinda.

Ce facilitati si ce drepturi au ucrainenii pe teritoriul Romaniei, aceleasi drepturi le vrem si noi in Ucraina. Si plus ca sunt foarte multi romani, de etnie romana, care participa la razboiul din Ucraina”, a spus Marcel Ciolacu, la Prima News, conform Agerpres. „In oglinda aceleasi drepturi care sunt in Romania trebuie sa fie si pe teritoriul Ucrainei, in ceea ce priveste minoritatile. Mai mult, limba moldoveneasca sa nu mai existe, fiindca ea n-a existat niciodata.

Este o inventie a Federatiei Ruse, mai ales pentru Basarabia, pentru cetatenii romani de pe teritoriul Basarabiei, ca sa nu se mai numeasca romani, sa se numeasca moldoveni”, a spus Ciolacu. In ceea ce priveste problema drepturile religioase ale romanilor din Ucraina, premierul a afirma ca exista un dialog si pe acest subiect.

„Am avut si aceasta abordare a preluat consilierul de stat domnul Olinici (Ciprian Olinici – secretar de stat pentru Culte). Are un dialog din acest moment si cu partea ucraineana. Acolo s-a rupt biserica de Patriarhia din Rusia. E un lucru mult mai complex, dar incercam sa le asezam”, a transmis Marcel Ciolacu. Premierul a mai spus ca Romania este unul dintre sustinatorii aderarii la Uniunea Europeana a Ucrainei si a Republicii Moldova si ca exista, si in acest context, negocieri si „solicitari indreptatite ale statelor vecine”.

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version