31.4 C
București
duminică, iulie 7, 2024
AcasăSocialSanatateCumparam SIFON la pret de APA MINERALA! Vezi brandurile de apa acuzate...

Cumparam SIFON la pret de APA MINERALA! Vezi brandurile de apa acuzate ca AU MINTIT romanii!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Apa minerală carbogazoasă nu e chiar apă minerală – e sifon. Asta arată o cercetare a specialiștilor de la APC (Asociaţia Pro Consumatori) care au lansat o cercetare cu privire la ceea ce apare pe sticlele pe etichetele sticlelor cu apă minerală carbogazoasă și ceea ce se găsește efectiv în aceste recipiente.

”La data de 1 septembrie 2013, Asociaţia Pro Consumatori (APC) a lansat campania națională Spune NU practicilor comerciale incorecte. O astfel de practică identificată și adusă la cunoștința noastră de consumatori o reprezintă mențiunea înscrisă pe ambalajul apei minerale Aqua Carpatica produsă de SC Carphatian Springs SA.

În vederea verificării aspectelor semnalate de către consumatori, APC a achiziționat din marile structuri comerciale ale capitalei cinci sortimente de apă minerală naturală carbogazificată cu denumirea comercială Aqua Carpatica.

În urma verificării etichetei celor cinci sortimente de apă minerală naturală carbogazificată, pe ambalajul acestora s-au identificat patru tipuri de mențiuni  ”Singura apă minerală natural carbogazoasă din lume fără nitrați”, „Cea mai pura apă minerală din lume”, „Apă minerală naturală carbogazificată” și „Apă minerală naturală carbogazoasă”.

Primele două mențiuni nu sunt însoțite de niciun fel de referință la date statistice sau studii din care să reiasă concluzia că această apă ar fi singura apă minerală natural carbogazoasă din lume fără nitrați, respectiv cea mai pură apă minerală din lume.

Conform art. 6 din Legea 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii, cu modificările și completările ulterioare, ”o practică comercială este considerată ca fiind înșelătoare dacă aceasta conține informații false sau, în orice situație, inclusiv prezentarea generală, induce în eroare sau este susceptibilă să inducă în eroare consumatorul mediu, astfel încât, în ambele ipoteze fie îl determină, fie este susceptibilă a-l determina pe consumator să ia o decizie de tranzacționare pe care altfel nu ar fi luat-o, chiar dacă informațiile sunt, în fapt, corecte în raport cu unul sau mai multe” dintr-o serie de elemente.

În lipsa unor studii, date statistice, rapoarte de evaluare sau alte asemenea, care să fie menționate pe ambalajul produsului, în vederea informării consumatorilor, practica de a afirma că apa minerală Aqua Carpatica este singura apă minerală natural carbogazoasă din lume fără nitrați, chiar dacă această informație poate fi în esență una corectă, reprezintă o practică comercială înșelătoare, interzisă și sancționabilă de Legea 363/2007.

„Producătorul celor 5 sortimente de apă minerală naturală nu menționează în mod explicit ce tip de apă comercializează: apă minerală naturală carbogazoasă sau carbogazificată. Acesta precizează informații contradictorii atât pe cele 2 tipuri de apă comercializate în ambalaj de sticlă cu o capacitate de 330 ml și 750 ml, cât și pe cele 3 tipuri de apă comercializate în ambalaj tip PET cu capacitate de 0,5 l, 0,5 l FORTE și 1,5 l.

Folosind această practică necinstită, producătorul induce în eroare…”, se spune în cercetare.

TOATĂ CERCETAREA AICI

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version