30.3 C
București
luni, aprilie 15, 2024
AcasăACTUALITATECulturaDe ce spune Biserica Ortodoxa ca NU TREBUIE sa mancam miel de...

De ce spune Biserica Ortodoxa ca NU TREBUIE sa mancam miel de Pasti!

in:

Stiri pe acelasi subiect

VIDEO-Urs filmat cu un miel in gura, ziua in amiaza mare, pe o strada cu oameni

Imagini uluitoare într-o comună din județul Prahova. Un urs...

Ce patesti daca minti la spovedanie: Explicatiile preotilor

Taina Spovedaniei este foarte importantă pentru credincioși. Aceștia nu...

Mulți se întreabă dacă este bine ca de Paști să mănânce miel. Potrivit reprezentanților Bisericii ortodoxe române, mâncatul mielului are legătură cu Vechiul Testament și nu cu Noul Testament.

De Sfintele Pasti exista obiceiul sa se sacrifice miei. Pastile este o sarbatoare pe care o intalnim atat la evrei, cat si la crestini. Pentru evrei Pastile semnifica trecerea din robia egipteana la libertate, in vreme ce pentru crestini, Pastile inseamna trecerea de la moarte la viata.

Pentru crestini, Sfintele Pasti este tot o trecere, insa una de la moarte la viata. Prin Pasti, noi nu comemoram eliberarea evreilor din Egipt, ci praznuim moartea si Invierea lui Hristos, informează crestinortodox.ro. Profetul Isaia, vorbind despre patima Domnului spune: “ca un miel spre junghiere s-a adus…“ (Is. 53, 7). Deci, pentru crestini, Hristos devine Mielul care Se jertfeste pentru mantuirea neamului omenesc. In Denia Prohodului se spune: “Coasta Ti-au impuns, mainile Ti-au pironit, Stapane si cu rana Ta din coasta ai vindecat neinfranarea mainilor stramosilor”.

Mielul jertfit si mancat de evrei cand serbau Pastile, era o prefigurare a Mielului lui Dumnezeu Care ridica pacatele lumii (Iesirea 12, 46) si se ofera ca hrana pentru viata vesnica. Sfantul Apostol Pavel ne indeamna sa serbam Pastile intr-o noua perspectiva: “Iata Hristos, Pastile nostru, S-a jertfit pentru noi; sa praznuim, deci, nu cu aluatul cel vechi, nici cu aluatul rautatii si al viclesugului, ci cu azimile curatiei si ale adevarului” (I Cor. 5, 7-8).

Asadar, crestinii nu sunt datori sa taie miei de Pasti, ci sa depuna tot efortul pentru a se impartasi cu Trupul si Sangele lui Hristos in cadrul Sfintei Liturghii.

„Nu este necesar să tăiem miel de Paşti. Ceea ce este grav este că oamenii, în loc să se pregătească ca în Noul Testament, se pregatesc ca în Vechiul Testament. În loc să postească, să se spove­deas­că şi în noaptea de Paşti să se îm­păr­tă­şeas­că, la ora actuală accentul a căzut pe masa din noaptea de Paşti, când oa­me­nii nu participă la slujbă şi deja din noap­tea de Paşti mănâncă mielul, spu­nând că este mielul pascal, dar care de fapt nu are nici o legătură cu mielul pascal.

Dacă practica se face într-un mod serios, creş­ti­nesc, dacă oamenii participă la viaţa liturgică din postul mare, se spovedesc, se împărtăşesc, iar pentru Paşti pregătesc mielul ca pe o masă, nu e nimic rău. Dar nu este obligatoriu. Cu alte cuvinte, mie­lul de Paşti nu face parte nici din rân­duiala bisericească, nici din pregătirea duhovnicească de Paşti” a declarat Părintele Vasile Gavrilă, parohul Bisericii “Sfântul Nicolae-Paraclis Universitar” pentru jurnalul.ro.

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version