13.9 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăSocialAngajariDecizia guvernului Ciolos care LOVESTE in TOTI angajatii din Romania!

Decizia guvernului Ciolos care LOVESTE in TOTI angajatii din Romania!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Guvernul a transmis Parlamentului că nu este de acord cu proiectul care scade numărul angajaților unei companii de la care sunt impuse negocierile colective pentru un contract de muncă și relaxează condițiile de obținere a reprezentativității de către sindicate la nivel de unitate, recomandând astfel parlamentarilor să respingă actul normativ. Punctul de vedere al Guvernului este însă consultativ.

Un punct de vedere negativ a fost transmis anterior și de Guvernul Ponta.

Proiectul privind negocierile colective de muncă a fost inițiat în toamna anului trecut, a fost respins de Senat, a fost respins și de deputații din comisiile de administrație, egalitate de șanse și muncă, în schimb a fost avizat în unanimitate de către comisia juridică. Proiectul urmează să fie votat de plenul Camerei Deputaților, căruia îi aparține decizia finală.

Documentul, care poate fi citit integral aici, introduce noi reguli în ceea ce privește negocierile dintre sindicate și angajatori pentru contractele colective de muncă, stabilind, printre altele, ca negocierea colectivă să fie obligatorie pentru angajatorii cu cel puțin 15 salariați (față de minimum 21 în prezent), ca un sindicat să fie considerat reprezentativ pentru astfel de negocieri dacă reprezintă cel puțin 35% din numărul lucrătorilor de la nivelul angajatorului (în loc de 50%+1 dintre angajați în prezent) și că un contract colectiv de muncă este încheiat pe o perioadă de până la 5 ani (în condițiile în care Legea dialogului social limitează durata acestui contract la maximum 2 ani).

La finele anului trecut, după avizul favorabil acordat de comisia juridică a deputaților, Confederația Națională a Patronatului Român (CNPR), organizație care cuprinde 22 de federații, uniuni și asociații cu circa 18.300 firme cu capital privat, însumând peste 335.000 de salariați, a transmis că noile reguli pregătite vor îngreuna relațiile de muncă din companii.

Citeste continuarea pe profit.ro

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version