10.8 C
București
sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăDosarDescoperirea din Marea Neagra care va intra in cartile de istorie!

Descoperirea din Marea Neagra care va intra in cartile de istorie!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Membri ai Proiectului pentru arheologie marină în Marea Neagră au anunţat joi că au descoperit 60 de nave romane, bizantine şi otomane în apele continentale ale Bulgariei, în timp ce efectuau cercetări privind schimbările climatice şi impacul pe care l-a avut asupra nivelului mării ultimul ciclu glaciar.

Zeci de vase şi corăbii antice au fost descoperite pe fundul Mării Negre în urma celor aproape trei ani de cercetări în cadrul „unuia dintre cele mai mari proiecte arheologice marine realizate vreodată”, după cum afirmă membrii proiectului.

Potrivit raportului cercetătorilor, cea mai veche ambarcaţiune descoperită are o vechime de 2.500 de ani, datând din perioada clasică din jurul anilor 400 sau 500 î.e.n.

„Acest perimetru poate constitui unul dintre cele mai valoroase muzee subacvatice din lume”, a declarat liderul proiectului, Jon Adams de la Universitatea din Southampton din Marea Britanie.

Aşa cum sugerează şi numele, Marea Neagră este întunecată şi săracă în oxigen începând de la o anumită adâncime, motiv pentru care multe dintre vasele scufundate s-au conservat perfect.

Epavele au fost descoperite la sute şi chiar mii de metri adâncime având încă drepte catargele şi cârmele la locul lor. De asemenea, sculpturile şi inscripţiile de pe uneltele descoperite la bordul epavelor sunt la fel de clare ca în ziua în care au fost realizate, au precizat cercetătorii din cadrul proiectului.

„Condiţiile de conservare a epavelor sub stratul de sedimente este ieşit din comun, lemnul din care sunt făcute arată ca fiind nou. Acest lucru sugerează că putem găsi şi epave extrem de vechi. Ei bine, la câteva zile după ce am început scufundările, a, descoperit trei nave datând din perioada helenistică. Am mai găsit o epavă, care ar putea fi chiar mai veche decât celelalte”, a declarat Jon Adams, care a precizat că pe multe dintre epave au fost descoperite trăsături structurale şi echipamente despre care se ştia că au existat, dar pe care nu le văzuse încă nimeni până acum.

„Vasele reprezintă perioadele romană şi bizantină, precum şi perioada străvechii colonizări elene. Epavele pe care le-am desoperit vor rescrie cu siguranţă istoria antică a navigaţiei şi a construirii navelor”, a subliniat Kalin Dimitrov, directorul Centrului de cercetări subacvatice din Sozopol, în Bulgaria.

Sursa: Rador

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version