19.1 C
București
marți, aprilie 16, 2024
AcasăDivertismentComentariul zileiExpert în sănătate publică: "Probabil sunt deja foarte multe tulpini mutante ale...

Expert în sănătate publică: „Probabil sunt deja foarte multe tulpini mutante ale virusului în România”

in:

Stiri pe acelasi subiect

O tara blocata de proteste! Medicii nu vor mai elibera niciun document de la 1 februarie

După protestele transportatorilor, ale fermierilor și amenințările altor categorii...

Investitii de 11 miliarde in spitalele din Romania! Rafila anunta o schimbare de amploare

Alexandru Rafila, ministrul sanatatii a anuntat din prima zi...

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Expertul în sănătate publică Ioana Stăncel a explicat la Digi24 că este posibil ca și în România este posibil să existe foarte multe tulpini mutante ale coronavirusului, dar asta s-ar depista prin secvențiere genetică, ceea ce însă nu se face întrucât nu sunt nici centre specializate, nici personal de specialitate, iar costurile sunt ridicate.

„Oricum sunt mai multe cazuri decât cele raportate, pentru că nu se face testare suficientă.

Și până acum au existat tulpini. Faptul că nu facem secvențiere genetică la toate persoanele infectate nu înseamnă că nu avem tulpini noi.

Virusul este predispus la mutații la transferul de la o persoană la alta, iar ăsta e motivul de îngrijorare privind sănătatea la nivel internațional.

Probabil avem deja foarte multe tulpini mutante în România.

Există și alte tulpini de acoperit la nivel global, problema e când ajung atât de mult modificate față de varianta inițială pentru care s-a creat vaccinul, de aceea este foarte important ca vaccinarea să se facă repede, pe scară mare.

Sunt noi studii care arată că și în Polonia a apărut o nouă tulpină la nurci, cu transmisibilitate la om, așa că ne putem aștepta oricând să existe tulpini.

Mă aștept ca și în România să existe alte tulpini decât cele cunoscute, dar pentru că nu dau modificări diferite ale formelor de manifestare, nici nu sunt secvențiate genetic, pentru ca este un cost mai mare și nu e o procedură de rutină.

Este o procedură care presupune un echipament tehnic de specialitate, personal de specialitate și costuri ridicate. În România sunt doar câteva centre care pot face secvențierea genetică, procedura nu este una de rutină, ci face parte din cercetare sau din metodele avansate de diagnostic”, a declarat Ioana Stăncel.

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version