15.3 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăSocialFBI vine in Romania sa-i invete pe jandarmi cum pot fi controlate...

FBI vine in Romania sa-i invete pe jandarmi cum pot fi controlate multimile!

in:

Stiri pe acelasi subiect

FBI vine in Romania, la solicitarea Jandarmeriei romane, pentru a-i invata pe jandarmi si politisti cum pot fi controlate multimile si sa foloseasca o cale a dialogului intr-un mediu multicultural, potrivit mediafax.ro.

Ovidiu Vasilica, prim-adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei, a declarat ca cererea pentru organizarea acestui seminar referitor la activitatea fortelor de ordine intr-un mediu multicultural a fost facuta la inceputul acestui an.

„Ne-au intrebat ce tematica am dori sa abordam si am considerat ca asta este o tema care ne permite sa imbunatatim latura de dialog, de comunicare si sa intelegem mai bine necesitatile comunitatilor cu care lucram. Cred ca in momentul de fata exista o evolutie in Romania in ceea ce priveste aplicarea legii, trebuie sa intelegem mai bine necesitatea de a se respecta drepturile si libertatile cetatenilor”, a precizat Vasilica.

Oficialul roman a explicat ca jandarmii si politistii au acordat in ultimul timp o atentie speciala zonei multiculturale.

„Vorbim de comunitatea roma, dar si de cea maghiara sau de alte comunitati de mai mica amploare care exista la nivel national. Sa incercam sa gasim niste modalitati sa abordam mai bine relatiile cu ei”, a spus prim-adjunctul inspectorului general al Jandarmeriei.

Intrebat daca solicitarea privind organizarea seminarului are legatura si cu protestele din ultimul timp, Ovidiu Vasilica a negat acest lucru, dar a recunoscut ca Jandarmeria este preocupata si de chestiunea adunarilor publice.

„Seminarul are o alta directie, nu se refera la proteste, la ceea ce se desfasoara acum. Vorbim de o alta categorie, de alte elemente, de o alta componenta, deci nu exista o legatura directa intre solicitare si proteste”, a precizat Vasilica, adaugand ca jandarmii sunt interesati, pe de alta parte, de zona de dialog, pentru a intelege „diversitatea si maniera de abordare”.

„Cooperam cu politia pe zona activitatii zilnice, dar avem si problema asta de adunari publice. Vorbim si de multimi si de a intelege o serie de resorturi, care fac ca aceste multimi sa devina violente si sa se manifeste violent (…) Lucram pe controlul multimilor”, a mai spus Ovidiu Vasilica.

In opinia sa, fortele de ordine din Romania trebuie sa isi schimbe maniera de a lucra.

Andrew Bringuel, specialist FBI in stiinte comportamentale, a explicat ca, desi intre societatea americana si cea romaneasca exista o serie de diferente, „in cele din urma este vorba de oameni, de respectarea legii”.

„Activitatea politiei presupune identificarea unor probleme si a indivizilor care incalca legea. Mai intai trebuie prevenita intamplarea unor fapte violente, astfel ca sunt multe similaritati intre SUA si Romania”, a spus Bringuel.

Specialistul FBI a subliniat ca va asculta problemele participantilor la seminar si le va oferi acestora sugestii privind „analizarea si rezolvarea” chestiunilor ridicate.

Seminarul, care are loc la Ambasada SUA, intre 24-26 septembrie, se adreseaza unei audiente formate din reprezentanti ai agentiilor de aplicare a legii, societatii civile si mass-media. Cei doi experti FBI vor aborda subiectul activitatii politiei in contextul diversitatii si mediului multicultural (relatiile interrasiale, activitatea politiei in comunitatile multietnice, comportamentul violent al multimilor, infractiunile motivate de criterii etnice, promovarea diversitatii in inspectoratele de politie, drepturile omului, parteneriatele intre societatea civila si agentiile de aplicare a legii).

Seminarul se va concentra asupra dezvoltarii relatiei intre agentiile de aplicare a legii si diversele comunitati unde trebuie asigurat un echilibru intre incredere sociala, control social si comunicare pentru a asigura legea si ordinea.

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version