9.5 C
București
marți, aprilie 23, 2024
AcasăSocialFILMUL COMPLET al EVENIMENTELOR de la DECOLAREA AVIONULUI pana la finalizarea operatiunii...

FILMUL COMPLET al EVENIMENTELOR de la DECOLAREA AVIONULUI pana la finalizarea operatiunii de SALVARE!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Accident grav cu doua masini si o motocicleta! Trafic blocat pe DN1 in Ciucea judetul Cluj

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Politiei Romane a...

O eleva de 14 ani din Cluj s-a inecat cu un jeleu la scoala si a murit

Medicul Tudor Ciuhodaru prezintă o serie de măsuri care...

Primul BMW de lux al Politiei Române a fost făcut praf la Cluj

O masina noua de Politie plus alte doua masini...

Filmul complet al evenimentelor de la decolarea avionului din Bucuresti si pana la finalizarea operatiunii de salvare a fost redactat de vicepremierul Gabriel Oprea si prezentat premierului Victor Ponta.

Elementele de localizare puse la dispozitie initial vizau un sector de aproximativ 200 de km patrati, iar ora 16.30 ar fi trebuit sa reprezinte momentul declansarii de catre ROMATSA a procedurilor de cautare.

Documentul prezinta, pe ore, filmul evenimentelor:

– la ora 13.38: aeronava a decolat;

– la ora 14.35: pilotul a solicitat ROMATSA coborarea la 3050 m, din cauza givrajului (pelicula de gheata formata pe structura aeronavei), iar ROMATSA l-a informat ca inaltimea minima de siguranta in zona este de 3.200 m;

– la ora 14.42: pilotul a solicitat coborarea la 2.450 m si a comunicat ca schimba frecventa cu cea a Centrului de Informare a Zborurilor, corespunzatoare zborurilor dupa regulile „la vedere” coborand sub nivelul regulamentar de zbor controlat de ROMATSA;

– la ora 15.18: fiind la circa 36 km, dupa ce a trecut de Sibiu, la altitudinea de 2600 metri, nereusind sa contacteze centrul de informare a zborurilor Bucuresti, pilotul a intrat in legatura cu Centrul de control zonal Cluj;

– intre orele 15.32-15.33, pilotul a incercat sa comunice cu un sector de control al traficului aerian aferent zonei de Nord-Vest a tarii, dar mesajele nu au fost intelese;

– la ora 15.35 ROMATSA solicita pilotului sa comunice pozitia aeronavei, dar apelurile nefiind receptionate, o alta aeronava aflata in zona (BMS 215B), conform procedurilor, a intermediat dialogul cu aeronava aflata in misiunea umanitara. ROMATSA a fost informata ca aeronava in dificultate se afla la altitudinea de 2.450 m

– la orele 15.45 si 15.49 operatorul ROMATSA a incercat sa ia legatura cu aeronava, dar nu a raspuns.

– In jurul orei 16.01 copilotul Razvan Petrescu l-a sunat pe tatal lui si i-a spus ca au aterizat fortat, intre Pestera Scarisoara si localitatea Belis, ca toti sunt in viata si ca el are picioarele rupte;

– La ora 16.05, secretarul de stat dr. Raed Arafat – l-a informat despre accident, prin SMS, pe inspectorul general al IGSU – general de brigada Ion Burlui, ca urmare a convorbirilor telefonice purtate intre dr. Zamfir – membru echipa aeronava, dr. Irinel Popescu (Spitalul Fundeni) si dr. Zota (Agentia Nationala de Transplant).

– 16.06: dr. Radu Zamfir (pasager in aeronava) a fost contactat telefonic de catre inspectorul general al IGSU pentru informare preliminara privind starea victimelor si locul accidentului. Doctorul Zamfir a furnizat reperele vizualizate pe ecranul radar al aeronavei (Pestera Scarisoara, localitatea Belis) si a efectuat evaluarea primara a victimelor si acordarea primului ajutor;

– 16.07 – 16.09: Inspectorul general al IGSU dispune constituirea grupei operative si alertarea ISU Alba si ISU Mures pentru declansarea procedurii de cautare-salvare a victimelor accidentului;

– La ora 16.16:26 Serviciul de Urgenta a primit un apel, prin Centrul 112 Cluj/Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), de la numarul 0724 *** ***, apelant dr. Radu Zamfir, in care a fost anuntata prabusirea unui avion.

Dupa identificarea urgentei, conform procedurilor de operare, apelul a fost transferat catre ISU Cluj (ora 16.20), SJA Cluj (16.20), IPJ Cluj (16.20), IJJ Cluj (16.20), COAP/MApN (16.22 – 16.27), ROMATSA (intre orele 16.28 si 16.33), Salvamont Brasov (16,34), Elicopter Targu Mures.

„ACESTA AR FI TREBUIT SA REPREZINTE MOMENTUL DECLANSARII PROCEDURII prevazuta de Regulamentul privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de producerea unui accident de aviatie civila, aprobat prin HG NR. 741/2008. Potrivit Regulamentului (art.12), alarmarea in caz de accident aviatic se face de catre ROMATSA si/sau de catre Sistemul national pentru apeluri de urgenta – 112”, mentioneaza documentul.

– 16.20 – Serviciul de Telecomunicatii Speciale a alertat si pus la dispozitie informatia de localizare catre serviciile de interventie: ISU Cluj, IJP Cluj IJJ Cluj, Serviciul judetean de ambulanta Cluj.

Elementele de localizare puse la dispozitie reprezentau pozitionarea pe harta a sectorului transmis de operatorul de comunicatii mobile la initierea apelului catre 112, in limitele tehnice prevazute de lege (sector/celula). Suprafata acestui sector este de circa 200 km patrati, intr-o zona muntoasa impadurita.

Doctorul Radu Zamfir a revenit de mai multe ori cu apeluri catre 112, la orele 16:22:33, 17:30:03, 19:12:39 si 19:31:51.

Pe durata convorbirilor telefonice cu dr. Zamfir s-a facut tot posibilul pentru obtinerea coordonatelor geografice, in baza tipului de terminal telefonic avut la dispozitie de apelant, dar nu au putut fi exploatate facilitatile terminalului mobil care ar fi putut ajuta la localizarea acestuia.

– 16.17 – confirmare disponibilitate elicopter IGAv – general mr. Dorel GRADINARU;

– 16.19 – ordin alertare forte ISU Bihor;

– 16.20 – ordin de alertare a fortelor ISU Cluj;

– 16.29 – MApN a luat legatura cu ROMATSA si a transmis disponibilitatea ministerului de a participa cu forte la actiunile de cautare/salvare. Seful de tura ROMATSA a informat ca acestea sunt coordonate de ISU Alba.

– 16.30 – au fost alertate Centrul de situatii al Guvernului, MApN si COS (Centrul Operational de Salvare) Mures;

– 16,30 – elicopterul SMURD de la Tg Mures incepe misiunea de salvare in zona unde se presupunea ca avut loc aterizarea fortata a aeronavei. Echipajul a efectuat cercetarea in zona insa activitatea a incetat la orele 17,15, datorita conditiilor meteo nefavorabile (ceata, plafon de nori).

– 16.32 – ordin pre-alertare elicopter ISU Arad.

– 16:42 – urmare a unor informatii primite ulterior de la apelant dr. Radu Zamfir, cu precizarea ca locul evenimentului ar fi in zona Scarisoara, apelul a fost transferat si catre Centrul 112 Alba, acesta alertand dispeceratele ISU, IJJ, IPJ si SJA Alba.

– 16.50 – IJJ Alba a demarat activitatile de cautare/localizare a aeronavei

– 17.00 – Prefectul judetului Alba a solicitat sprijin clubului de off-road pentru facilitarea transportului in zona.

– 18.15 – comandantul interventiei – Prim-adjunct al ISU Alba – a dispus organizarea sectoarelor de cautare-salvare, pe directii si formatiuni de interventie:

– Sud – ISU Alba;

– Nord – ISU Cluj;

– Est-Vest – personal Ocol Silvic (padurari);

– Vest-Est – ISU Bihor.

– 19.17 – dr. Radu Zamfir revine cu apel de urgenta 112; se incearca din nou obtinerea de date mai exacte de localizare, apelantul comunicand ca se afla in padure, in zona de panta; de asemenea, se simte miros puternic de benzina. Victimele au aprins un foc la aproximativ 20-30 de metri de avion si incearca sa resusciteze celelalte persoane ranite grav. Apelantul nu poate da detalii legate de repere precise a zonei in care s-a prabusit avionul. Afirma ca se afla la jumatatea distantei intre Poiana Horea – localitatea Darlesti, la limita de judet.

– 20.15 – IGSU solicita reconfirmarea coordonatelor – in urma rezultatelor actiunii de cautare, Grupa operativa a IGSU solicita Centrului National de Monitorizare a Situatiei Operative/MAI realizarea schimbului de date si informatii cu SRI si STS, pentru localizarea telefoanelor mobile apartinand victimelor pentru identificarea pozitiei aeronavei.

– La ora 21:13 un lucrator silvic (Trif Gheorghe), membru al echipei de cautare format din personal silvic, a ajuns la locul incidentului, informatia despre pozitia acestuia fiind comunicata la 112 si transferata dispeceratelor de urgenta.

– 21.15 – Efectivele participante la actiunea de cautare au fost directionate spre Vf. Petreasa, unde a fost indicat locul de prabusire a aeronavei.

De la momentul identificarii aeronavei, pana la momentul constituirii punctului medical avansat, fortele de interventie s-au regrupat pentru deplasarea spre locul evenimentului si constituirea unui punct medical avansat in comuna Horea. Distanta intre punctul medical avansat si locul prabusirii aeronavei a fost de aproximativ 5 km, conditiile terenului nepermitand amplasarea acestuia la o distanta mai apropiata. In acest interval, efectivele MAI au desfasurat activitati de localizare a aeronavei in cadrul echipelor constituite.

– 22.05 – incepe transportul victimelor catre drumul forestier, fiind preluate apoi de ambulante si alte mijloace.

– 22.25 – se constituie un punct medical avansat in comuna Horea pentru asigurarea triajului si stabilizarea victimelor care urmau a fi coborate de la locul prabusirii si se acorda asistenta medicala de specialitate victimelor.

– 23.35 -00.16 – se efectueaza manevre de resuscitare ale persoanei de sex feminin (Aurelia ION) in ambulanta, persoana fiind ulterior declarata decedata.

– 00.18 – Demararea operatiunilor de instiintare a familiilor pentru victimele decedate. Inspectorul general al IGSU a solicitat sprijin CNMSO (Centrul National de Monitorizare Situatii Operative) pentru anuntarea rudelor persoanelor decedate in accidentul aviatic, sens in care a fost anuntat Centrul operational al IGPR.

– Incepand cu ora 01.02 /21.01.2014, demareaza transportul personalului ranit la UPU Cluj. Transportul se finalizeaza la ora 04.29.

– 01.55 – echipa de criminalisti, medici legisti si medici de urgenta a sosit la locul epavei.

– 03.15 – s-a finalizat operatiunea de descarcerare a pilotului avionului si a inceput coborarea cadavrului pilotului – comandant Adrian IOVAN.

– 04.00 – DGPMB a comunicat faptul ca au fost anuntate rudele celor doua persoane decedate, Iovan Irina, fiica lui Iovan Adrian, a dnei Grigore Valeria (fosta sotie), respectiv a dlui Ion Victor Alexandru, fratele lui Ion Aurelia. Datele de contact ale rudelor au fost transmise la IGSU.

– 05.55 -raman in dispozitiv efective de jandarmi pentru paza aeronavei.

Sursa: mediafax.ro

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version