13.9 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăDosarHarta viperelor din Romania: Unde risti sa dai peste serpi veninosi in...

Harta viperelor din Romania: Unde risti sa dai peste serpi veninosi in tara noastra

in:

Stiri pe acelasi subiect

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Numeroasele relatări din ultima vreme privind apariții ale șerpiilor în diverse zone din România au reaprins una dintre temerile cele mai frecvente ale oamenilor: întâlnirea cu un șarpe și riscul de fi mușcat, în cazul nostru de o viperă.

În ciuda imaginii negative pe care o avem despre acest șarpe, specialiștii atrag atenția că de cele mai multe ori noi suntem cei care le invadăm teritoriul și ne expunem riscului de a fi mușcați. Concret, dacă știm cam în ce zone din țară și în ce tip de mediu locuiesc viperele, foarte probabil reducem mult riscul de a fi mușcați, informează realitatea.net.

În țara noastră trăiesc 3 dintre cele 15 specii de vipere pe care le găsim în Europa, iar dintre cele cea mai de temut reputație o are vipera cu corn.

Vipera cu corn

În România, mare majoritate a celor care au relatat întâlniri pe șerpi au crezut că este viperă, iar jumătate dintre aceștia că era un exemplar cu cord, scrie bloggerul naturalist și de călătorie Doru Panaitescu. De fapt, temuta specie nu este nici atât de răspândită, nici atât de ofensivă. 

 
Harta întocmită de Panaitescu ne arată că există un risc major să întâlnim vipere în Banat și spre Deltă. De altfel zona Băilor Herculane are renumele de a fi un astfel de regat al viperelor cu corn.

Vipera cu corn este cea mai periculoasă, iar mușcătura ei poate avea consecințe grave, inclusiv decesul. 

Vipera berus – vipera de munte.

Mai este cunoscută în popor și drept viperă cu cruce, viperă neagră sau năpârcă și este mult mai răspândită și o putem întâlni chiar și în București.

Față de vipera cu corn, mușcătura celei de munte este mult mai puțin periculoasă. Aceasta este și mai usor de văzut, dar și mai ușor de confundat cu alti șerpi. Vipera de munte poate fi vazută uzual în intervalul sfârșit de martie – început de noiembrie, dar în mod excepțional au fost văzute exemplare active in februarie sau chiar decembrie. 

Vipera ursinii – vipera de stepă

Este cea mai rară specie, fiind de fapt în pericol de dispariție. Fragmentarea teritoriului, pășunatul și alte forme de deranj antropic au restrâns arealul acestei specii la câteva județe.

Vipera de stepă poate fi asadar întâlnită și la malul mării – specia fiind adaptată deplasării și traiului în zone nisipoase, acest lucru întamplandu-se la noi doar în Delta Dunarii, în cateva locuri (cel mai accesibil/tranzitat este Sfantu Gheorghe). Este și cea mai puțin periculoasă din punct de vedere al mușcăturii.

Sursa: Realitatea.net

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version