USR PLUS a transmis vineri un comunicat în care condamnă atacul asupra activistului de mediu Tiberiu Boşutar, jurnalistului Mihai Dragolea şi realizatorului Radu Constantin Mocanu, care s-a produs în timp ce aceştia documentau pe teren tăierile ilegale de păduri din zona comunei Coşna, judeţul Suceava. USR PLUS susţine că jurnaliştii şi activiştii de mediu sunt în continuare victimele mafiei pădurilor, iar soluţia în acest caz este înfiinţarea de urgenţă a DNA-ului Pădurilor.
Dincolo de faptul că legea USR privind înființarea așa-zisului DNA al pădrilor a fost declarată necontituțională în 2020, reprezentanții USR PLUS „uită” să spună că Stelian Ion, fostul ministru al Justiției, putea să contribuie la revolvarea acestei probleme cronice pentru România.
Potrivit unor surse guvernamentale, fostul ministru USR PLUS a blocat timp de 8 luni încercările ministrului mediului de a crea un sistem specializat pe infracționalitate pe mediu, păduri, ape. Încă din prima săptămână a lunii ianuarie, după preluarea guvernării, lui Stelian Ion i s-a cerut să facă demersurile necesare pentru specializarea unor procurori și judecători pe infracțiuni de mediu. Acest lucru este necesar, având în vedere că activitatea de combatere a infracțiunilor de mediu se desfășoară în prezent cu rezultate catastrofale. În anul 2020, din 3000 de dosare penale cu asemenea infracțiuni, mai puțin de 1% au ajuns în instanță.
De altfel, ministrul Mediului a lansat și apeluri publice, în luna martie, pentru o asemenea rețea de magistrați specializați. Tanczos Barna a declarat, pe 2 martie, la Realitatea PLUS, că este de neînțeles de ce „trenează” ancheta referitoare la otrăvirea fostului ministru al Mediului, Doina Paină. Tanczos Barna a mai spus că este nevoie de procurori specializați în infracțiunile de mediu, care să cunoască foarte bine legislația aferentă, pentru că altfel „avocații vor câștiga mereu în instanță”, invocând lipsa specializărilor procurorilor. Barna a dat asigurări că în timpul guvernării procurorii vor fi specializați și se va forma structura necesară investigării infracțiunilor care au ca obiect mediul înconjurător.