27.1 C
București
sâmbătă, iulie 6, 2024
AcasăEconomieJumatate din copiii navetisti isi vor plati abonamentele integral din 8 ianuarie

Jumatate din copiii navetisti isi vor plati abonamentele integral din 8 ianuarie

in:

Stiri pe acelasi subiect

Noua specializare a elevilor ruși: pilotarea dronelor!

Elevii din Rusia vor învăţa despre tehnologia dronelor pentru...

S-a declarat epidemie de rujeola la nivel national!

Ministerul Sanatatii a declarat epidemie de rujeola la nivel...

Federatia operatorilor de transport anunta ca elevii din 19 judete care fac naveta vor plati de luni 8 ianuarie transportul integral. FORT acuza intr-n comunicat ministerul Educatiei si Guvernul ca noul HG nu a fost discutat si cu ei, iar documentul nu prevede faptul ca acestia isi pot recupera banii din abonamentele acordate gratuit elevilor pe lunile septembrie-decembrie sau chiar pe ianuarie.

Elevii din 19 judete care fac naveta vor plati de luni, 8 ianuarie din banii lor transportul, ameninta transportatorii intr-un comunicat de presa. Guvernul a aprobat pe 29 decembrie o hotarare de guvern cu noul mecanism prin care elevii navetisti care locuiesc in judete unde Consiliul judetean nu are contract cu un operator de transport rutier, sa poata primi sume forfetare.
Din 8 ianuarie, cand elevii se intorc la scoala in al treilea modul, elevii navetisti din 19 judete raman fara transport gratuit, ameninta, operatorii de transport, in comunicatul de presa.

“Incepand cu data de 08.01.2024, elevii din 19 judete raman fara transport gratuit, ca urmare a emiterii unei noi hotarari de Guvern ce ar fi trebuit sa rezolve lacunele legislative anterioare si sa clarifice o serie de aspecte legate de efectuarea platilor catre operatorii de transport”, scrie in comunicat.

Comunicatul de presa integral al FORT

“Incepand cu data de 08.01.2024, elevii din 19 judete raman fara transport gratuit, ca urmare a emiterii unei noi Hotarari de Guvern ce ar fi trebuit sa rezolve lacunele legislative anterioare si sa clarifice o serie de aspecte legate de efectuarea platilor catre operatorii de transport.

Astfel, HG nr. 1337/2023 privind modificarea si completarea HG nr. 810/2023, vine sa bulverseze total situatia deja haotica referitoare la acordarea facilitatilor de calatorie, elevilor ce nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu.

Din cauza modului in care a fost elaborata prima hotarare de Guvern respectiv HG 810/2023, ce a produs efecte inca din luna septembrie a anului trecut, in foarte multe judete (ex.:Botosani, Iasi, Suceava, Prahova) transportatorii nu au primit bani pentru transportul oferit gratuit elevilor in lunile Septembrie-Decembrie a anului trecut. Este vorba de judetele unde Consiliile Judetene si-au batut joc de serviciul public de transport si au refuzat sa isi indeplineasca obligatiile legale pentru organizarea licitatiilor pentru atribuirea prin contracte a grupelor de trasee.

Noua hotarare 1337/2023 specifica la art. II alin 2 ca: “incepand cu data de 1 februarie 2024, in judetele in care nu sunt incheiate contracte de servicii publice de transport judetean ……. inspectoratul scolar judetean/Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti nu mai poate efectua plati catre operatorii de transport rutier judetean.”. Pe cale de consecinta, in ianuarie, in aceste judete, elevii trebuie sa achite abonamentele din propriul buzunar. Mentionam ca deconturile pentru transportul gratuit aferent lunii Ianuarie s-ar fi depus la inspectoratele scolare dupa data de 1 Februarie pentru eventuala achitare.

Iata insa cum aliniatul 1 al aceluiasi articol II, bulvereaza total transportatorii ce asteapta efectuarea platilor inca din luna noiembrie a anului trecut deoarece mentioneaza ca: “Prin exceptie de la prevederile art. 4 alin. (1) din anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 810/2023 pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilitatilor de transport pentru elevi, in judetele in care pana la data de 1 februarie 2024 nu sunt incheiate contracte de servicii publice de transport judetean de persoane potrivit Regulamentului (CE) nr. 1.370/2007 al Parlamentului European si al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice de transport feroviar si rutier de calatori si de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 1.191/69 si nr. 1.107/70 ale Consiliului, cu modificarile si completarile ulterioare, inspectoratul scolar judetean/Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti efectueaza plata serviciilor de transport executate de operatorii de transport rutier pentru elevi, cel mult la nivelul valorii unitare lei/km, aprobata conform prevederilor art. 4 alin. (53) din anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 810/2023”.

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version