16.5 C
București
miercuri, mai 22, 2024
AcasăACTUALITATELumea pierde o secundă! Pentru prima dată va trebui scoasă o secundă

Lumea pierde o secundă! Pentru prima dată va trebui scoasă o secundă

in:

Stiri pe acelasi subiect

Ora trei devine ora patru. Romania trece noaptea aceasta la ora de vara

In aceasta noapte trecem la ora de vară. Ceasurile...

Date alarmante: Hrana devine tot mai scumpa in toata lumea!

Vești proaste la nivel mondial. Prețurile alimentare au crescut...

Oamenii de știință au anunțat că, în următorii doi ani, o secundă va fi eliminată din cronometrajul global, arată un nou studiu în prestigioasa revista Nature.

Această „secundă bisecătoare negativă” este necesară pentru a sincroniza ceasurile atomice cu rotația Pământului, care se accelerează din cauza schimbărilor climatice și a proceselor din miezul planetei. Rotație pământului nu este constantă, se poate schimba foarte ușor, în funcție de ceea ce se întâmplă pe suprafața Pământului și în miezul său topit, spun oamenii de știință.

Aceste schimbări aproape imperceptibile înseamnă ocazional că ceasurile lumii trebuie să fie ajustate cu o „secundă bisecătoare”, ceea ce poate suna nesemnificat, dar poate avea un impact mare asupra sistemelor de calcul.

Au fost adăugate o mulțime de secunde de-a lungul anilor. Dar, după o tendință lungă de încetinire, rotația Pământului se accelerează acum din cauza schimbărilor în nucleul său. Pentru prima dată, va trebui scoasă o secundă. „O secundă intercalată negativă nu a fost niciodată adăugată sau testată, așa că problemele pe care le-ar putea crea sunt fără precedent”, a scris Patrizia Tavella, membru al Departamentului de timp al Biroului Internațional de Greutăți și Măsuri din Franța, într-un articol care însoțește studiul.

Eliminarea unei secunde vă fi o provocare deci pentru sistemele informatice, care nu sunt concepute pentru a face acest lucru. Multe programe vor trebui reprogramate, ceea ce poate duce la erori și perturbări.

Oamenii de știință consideră că această schimbare a rotației Pământului este un semnal de alarmă pentru schimbările climatice. Topirea gheții polare și accelerarea nucleului sunt ambele consecințe ale activității umane, care are un impact semnificativ asupra planetei.

Dar care este legătură între topirea gheții, nucleul pământului și timp.

Topirea gheții polare, cauzată de încălzirea globală, are un efect de încetinire a rotației Pământului. Pe măsură ce gheața se topește, apa se deplasează de la poli către ecuator, schimbând distribuția masei planetei și determinând o rotație mai lentă.

Pe de altă parte, miezul lichid al Pământului se rotește independent de învelișul solid. Se pare că nucleul se accelerează în prezent, determinând o accelerare a rotației planetei.

Da, vom pierde o secundă însă oamenii de știință spun că este un serios semnal de alarma. Eliminarea unei secunde din timp este un eveniment rar și semnificativ, spun ei. Este o dovadă a impactului pe care îl are activitatea umană asupra planetei și un semnal de alarmă pentru necesitatea de a lua măsuri urgente pentru combaterea schimbărilor climatice.

sursa tvrinfo.ro

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version