15.9 C
București
vineri, mai 17, 2024
AcasăACTUALITATEMai e sigura sa zburam dupa atacul terorist de stat? Cristian Diaconescu:...

Mai e sigura sa zburam dupa atacul terorist de stat? Cristian Diaconescu: ”Sancțiunile UE împotriva Belarus pot fi drastice”

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Deturnarea unui avion civil de către Belarus, pentru arestarea unui opozant al președintelui Alexander Lukașenko, este un precedent periculos, care ar putea fi folosit și de alți lideri dictatoriali, potrivit lui Cristian Diaconescu, președintele PMP și fost ministru de Externe.SHARE

Uniunea Europeană are capacitatea de a impune Belarusului sancțiuni economice drastice, dar măsurile de reacțiune la deturnarea avionului Ryanair la Minsk depind de voința politică a liderilor europeni. 

„Este o temă care ține de voință politică în interiorul UE, de coeziune și solidaritate. După părerea mea, este un act de terorism de stat, periculos din punct de vedere al consecințelor, periculos din punct de vedere al precedentului.

O astfel de atitudine poate fi imitată și de alții. Probabil că mulți autocrați au cetățeni de capturat. Ce s-ar întâmpla dacă tot traficul internațional ar fi condiționat de atitudine de acest fel?”, a declarat Cristian Diaconescu pentru Newsweek România.

Jurnalistul Roman Protasevici (26 de ani), opozant al regimului Lukaşenko, a fost arestat duminică pe aeroportul din Minsk după ce a coborât dintr-un avion pe ruta Atena – Vilnius, interceptat de aviația militară din Belarus.

Aeronava a fost deviată de pe traiectoria sa în urma unei „alerte cu bombă”. Serviciul de presă al preşedinţiei belaruse a precizat pentru Telegram că un avion de vânătoare MiG-29 a fost trimis de armată pentru a intercepta această aeronavă.

Cristian Diaconescu crede că, din păcate, Uniunea Europeană nu arată prea multă solidaritate, când vine vorba de reacții categorice împotriva regimului din Belarus. 

„Se relevă în acest moment că nu există solidaritate în UE pentru o poziție directă, hotărâtă, în legătură cu ce se întâmplă în fostul spațiu sovietic.

Este de așteptat, totuși, o reacție din perspectivă economică.

UE este cea mai puternică piață a lumii. Deci, poate impune sancțiuni economice foarte drastice. Izolarea Belarus ar avea efect, pentru că nici un stat nu mai poate funcționa astăzi singur.

Dar este o chestiune de voință politică. Nu capacitatea din tratatele constitutive ale UE lipsesc”, a menționat Cristian Diaconescu.

Totuși, o reacție a Uniunii Europene este obligatorie, pentru ca blocul comunitar să demonstreze că este coerent în ceea ce susține. 

„Dacă tot discutăm de valori și standarde, în Belarus sunt oameni care-și pierd viața și libertatea pentru a apăra valorile și standardele susținute de UE. E o chestiune de consecvență, nu de acțiune și reacțiune”, a menționat fostul ministru de Externe.

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version