17.2 C
București
sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăACTUALITATEMOMENT ISTORIC: CIA desecretizeaza dosarul atacului din 11 septembrie! Adevarul despre Razboiul...

MOMENT ISTORIC: CIA desecretizeaza dosarul atacului din 11 septembrie! Adevarul despre Razboiul din Irak!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Vladimir Putin ar putea ataca Europa in 2024 sau 2025

O sursa de incredere de la una dintre agentiile...

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Razboiul din Irak este o urmare a atacului iar noile dezvaluriri pot explica implicatii reale ale SUA in politica mondiala.

Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a desecretizat, vineri, raportul inspectorului general privind ancheta realizată în cazul erorilor instituţiei americane înainte de atacurile teroriste din 11 septembrie, la zece ani de la încheierea ei, relatează CNN, potrivit Mediafax.

Documentul de aproape 500 de pagini prezintă o listă cu „probleme sistemice” pe care inspectorul general le-a identificat ca având o contribuţie la ratarea avertismentelor lui Osama ben Laden privind un complot de deturnare a unor avioane şi folosirea lor ca arme. Raportul nu are dezvăluiri dramatice, dar oferă o analiză suplimentară pentru aceleaşi probleme identificate de alte anchete guvernamentale.

Ancheta urmează unei investigaţii comune a Congresului care a conchis că serviciile de informaţii ale Statelor Unite nu aveau o strategie cuprinzătoare pentru combaterea Al-Qaida. Raportul conchide că niciun angajat al CIA nu a încălcat legile şi că erorile în strângerea de informaţii nu sunt rezultatul unei conduite necorespunzătoare. Problema, afirmă raportul, este că agenţii nu şi-au îndeplinit munca în mod satisfăcător.

O secţiune de interes este cea referitoare la rolul Arabiei Saudite şi legăturile acesteia, dacă există, cu Al-Qaida. În timp ce există unele speculaţii în rândul agenţilor de informaţii americani că unii oficiali guvernamentali saudiţi l-ar fi susţinut pe ben Laden, nu sunt suficiente informaţii care să confirme acest lucru, afirmă raportul.

„Echipa nu a găsit dovezi că Guvernul saudit i-a susţinut în cunoştinţă de cauză şi voit pe teroriştii Al-Qaida”, afirmă raportul. Mare parte din secţiunea despre Arabia Saudită a fost însă editată.

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version