10.4 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăStirea zileiMostre din situl „Arca lui Noe” din Turcia dezvaluie activitatea umana care...

Mostre din situl „Arca lui Noe” din Turcia dezvaluie activitatea umana care dateaza din perioada biblica

in:

Stiri pe acelasi subiect

O echipa de experti condusa de Universitatea Tehnica din Istanbul (İTÜ), Universitatea Andrew si Universitatea Ağrı İbrahim Çeçen (AİÇÜ) care excaveaza o formatiune geologica din Turcia a descoperit mostre de roca si de sol despre care crede ca ar contine ruinele vasului, ceea ce plaseaza locul in acelasi moment in care Biblia plaseaza Marele Potop, acum 5.000 de ani, potrivit dailymail.co.uk.

Proiectul a inceput in 2021 si este in curs de desfasurare, dar analiza initiala a stabilit ca probele contin materiale argiloase si marine si fructe de mare. Potrivit cercetatorilor, aceste rezultate inseamna ca activitatea umana a fost prezenta pe movila in forma de barca intre 5500 si 3000 i.Hr. Biblia sustine ca arca s-a asezat pe „muntii Ararat”, in Turcia, in urma unui potop de 150 de zile care a inecat Pamantul si orice fiinta vie de pe el care nu era adapostita in interiorul navei de lemn. Formatiunea geologica situata in districtul Doğubayazıt din Ağrı a fost un potential sit inca de cand a fost descoperita in 1956.

Muntele este cel mai inalt varf din Turcia, avand o inaltime de 16.500 de metri si fiind sculptat asa cum ar fi o arca.

Se spune ca vasul masura „300 de coti, 50 de coti, pe 30 de coti”, ceea ce se traduce prin pana la 157 de metri lungime, 26 de metri latime si 15 metri inaltime.

Prima parte a activitatii lor a inceput in decembrie 2022, cand au colectat 30 de mostre de fragmente de roca si sol pe care laboratorul ITU le-a analizat. In imagine, echipa se plimba in interiorul formatiunii pentru a colecta roci si sol.

Prima parte a activitatii lor a inceput in decembrie 2022, cand au colectat 30 de mostre de roci si fragmente de sol pe care laboratorul ITU le-a analizat.

Prorectorul AİÇÜ, profesorul Faruk Kaya, a declarat: „Conform primelor constatari obtinute in urma studiilor, au existat activitati umane in regiune inca din perioada calcolitica, intre anii 5500 si 3000 i.Hr.

Se stie ca potopul profetului Noe a avut loc in urma cu 5.000 de ani. In ceea ce priveste datarea, se afirma ca a existat viata si in aceasta regiune. Acest lucru a fost dezvaluit in rezultatele de laborator. Nu se poate spune ca nava este aici cu datarea. Trebuie sa lucram mult timp pentru a dezvalui acest lucru”.

Cu toate acestea, Dr. Andrew Snelling, un tanar creationist al Pamantului, cu un doctorat de la Universitatea din Sydney, a declarat anterior ca Muntele Ararat nu poate fi locul unde a fost amplasata arca, deoarece muntele nu s-a format decat dupa retragerea apelor potopului.

Desi este considerat un eveniment istoric, majoritatea cercetatorilor si arheologilor nu cred in interpretarea literala a povestii Arca.

In Biblie, Dumnezeu ii porunceste lui Noe sa construiasca o corabie imensa, arca – capabila sa se salveze pe el, familia sa si o reprezentare a animalelor lumii. Rautatea si coruptia omului au stimulat juramintele lui Dumnezeu de a trimite un mare potop purificator.

Considerandu-l pe Noe ca fiind singurul om drept care merita salvat, Dumnezeu ii porunceste sa construiasca o corabie imensa. Potrivit Bibliei, cand Noe si-a indeplinit sarcina si Dumnezeu a trimis in arca „cate doua animale de fiecare fel”, apele potopului se ridica pana cand toti muntii sunt acoperiti, iar viata (cu exceptia pestilor) este distrusa.

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version