12.4 C
București
sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăStirea zileiBihorOradea ii ridica o mare statuie Sfântului Ladislau, regele Ungariei

Oradea ii ridica o mare statuie Sfântului Ladislau, regele Ungariei

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

După mai bine de 360 de ani, o statuie a Sfântului Ladislau, considerat întemeietorul orașului Oradea, va fi amplasată în Cetate. Statuia ecvestră a fost dusă luni în fortăreață, pe bucăți, și urmează să fie asamblată, respectiv finisată, anunță Bihoreanul.

Monumentul a fost realizat la inițiativa Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, care a obținut sprijinul municipalității pentru ca acesta să fie expus în Cetate, pentru a cinsti memoria regelui sfânt al Ungariei.

Statuia Sfântului Ladislau urmează să fie montată în partea vestică a curţii exterioare a Palatului Princiar. Înfățișat în postură de rege-sfânt, Ladislau I apare pe un cal, pe cap poartă o coroană, iar mâna dreaptă ţine o bardă.

Nu se știe exact când anume va fi dezvelită aceasta în curtea fortăreței locale.

Amplasarea noului monument public în Cetatea orădeană a fost anunțată în februarie 2022 într-o conferință comună susținută de episcopul romano-catolic Böcskei László și de primarul Florin Birta.

Statuile orașului au fost topite de turci după asediul asupra fortăreţei din anul 1660. Astfel, după mai bine de 360 de ani, o statuie a Sfântului Ladislau se va afla din nou în Cetatea orădeană.

„Cred că aceste personalităţi trebuie marcate şi apreciate pentru ce au făcut pentru istoria oraşului nostru. Nu trebuie să ne uităm trecutul (…). De aceea, cred că aceste iniţiative sunt binevenite şi vor fi apreciate de întreaga comunitate din Oradea”, a declarat primarul orașului, Florin Birta.

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version