10.8 C
București
sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăStirea zileiPoliticienii romani au fost vizionari: 11 TARI AU SUSPENDAT TRATATUL SCHENGEN!

Politicienii romani au fost vizionari: 11 TARI AU SUSPENDAT TRATATUL SCHENGEN!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Italia si alte 10 tari au decis sa-si inchida granitele, iar Comisia Europeana a primit notificari oficiale cu privire la suspendarea liberei circulatii prevazute de Tratatul Schengen. Astfel, controalele la frontiera au fost reintroduse. Guvernul italian a decis sa reintroduca controalele la granita cu Slovenia, intrucat:

„Masurile politiei la frontiera italiano-slovena nu sunt adecvate pentru a asigura securitatea necesara”. Supravegherea italiana a fost intarita si la granitele cu alte teritorii, precum Austria si Elvetia. Ministrul de interne Piantedosi a anuntat ca va fi acordata o atentie deosebita tranzitului migrantilor. Deciziile au fost luate si in lumina stirilor referitoare la atacatorul de la Bruxelles care debarcase la Lampedusa si care a stat destul de mult in Italia, chiar si atunci cand incepuse sa se radicalizeze.

In total, unsprezece tari au reintrodus controalele la frontiera: pe langa Italia, Slovenia, Austria, Germania, Franta, Cehia, Polonia, Slovacia, Suedia, Danemarca si Norvegia, care desi nu fac parte din UE, adera la spatiul Schengen. „Slovenia subliniaza necesitatea caracterului temporar si proportional al acestei masuri, masurile trebuie sa fie proportionale si prietenoase fata de cetatenii nostri, pentru a nu rupe legaturile culturale, de prietenie si de familie ale persoanelor care traiesc de-a lungul granitei”, a spus agentiei La Presse un purtator de cuvant a reprezentantei slovene in UE.

Nivelul de alerta este „inalt”, a spus ministrul de externe Antonio Tajani, chiar daca „in Italia nu avem niciun risc de atacuri”. Insa miercuri seara, ministrul apararii Guido Crosetto a explicat cum un episod precum cel al spitalului lovit din Gaza i-ar putea „aprinde” si pe lupii singuratici care decid sa „lupte impotriva lumii”. Intre timp, dupa summitul extraordinar al celor 27 privind Orientul Mijlociu, presedintia rotativa a UE (Spania) a inceput activarea metodelor de raspuns integrat la crize politice (IPCR) in regim deplin.

IPCR este mecanismul de raspuns la criza al Consiliului. Acesta sprijina luarea rapida si coordonata a deciziilor la nivelul politic al UE in cazul unor crize grave si complexe, reunind statele membre, institutiile UE si alti parteneri cheie, inclusiv actori externi relevanti, cum ar fi Natiunile Unite si tarile terte.

Timp de zece zile (perioada care poate fi prelungita pana la 6 luni), punctele de trecere principale de la granita dintre Italia si Slovenia vor fi supravegheate 24 de ore din 24, in timp ce cele secundare, doar ocazional.

Autoritatile au detasat aproximativ 350 de ofiteri a caror sarcina este cea de a ajuta organele locale sa aplice legea in aceasta activitate de control a documentelor. Numai la Trieste au fost trimisi o suta patruzeci de barbati (intre Armata si Politie), cel putin 110 la Udine si 75 la Gorizia. Nu vor exista bariere fizice, asigura consilierul pentru imigrare Pierpaolo Roberti, iar zona care va fi monitorizata se intinde pe o suprafata de 100 km..

Consortiul Italian de Solidaritate care se ocupa de migranti in Trieste, defineste intr-o nota restabilirea controalelor la frontiera drept „instrumentala”. Potrivit asociatiei, obiectivul este reinceperea respingerilor migrantilor ilegali de-a lungul rutei balcanice.

Sursa: Revista Presei Rador Radio Romania

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version