12.4 C
București
sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăSocialSanatateRezidentii vor sa se specializeze in medicina de urgenta, cardiologie si chirurgie

Rezidentii vor sa se specializeze in medicina de urgenta, cardiologie si chirurgie

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rezidentiatul se organizeaza pe 25 noiembrie. Medicii pot concura si pentru posturile in spitale clinice

Ministerul Sanatatii a anuntat ca organizarea concursului de intrare...

Aproape 1.900 de candidati au fost inscrisi la rezidentiatul din 25 noiembrie de la UMF „Carol Davila” din Capitala, pentru care au fost alocate 616 locuri, cele mai solicitate fiind cele de la medicina de urgenta, cardiologie si chirurgie generala, informeaza institutia de invatamant superior.

Ministerul Sanatatii a scos la concurs, pentru sesiunea din noiembrie a rezidentiatului, 3.730 de locuri, dintre care 616 pentru Bucuresti, respectiv 524 pentru medicina, 63 pentru stomatologie si 29 pentru farmacie.

Potrivit Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) „Carol Davila”, la concursul de duminica, 25 noiembrie, au fost inscrisi 1.896 candidati, din totalul celor 5.371 inregistrati la nivel national. Cei mai multi dintre candidati, respectiv 1.471, s-au inscris la medicinǎ, 303, la medicina dentarǎ, iar 122, la farmacie.

Cele mai solicitate specializǎri de la medicina sunt urgenta, cardiologia si chirurgia generala. La medicina dentarǎ, cei mai multi candidati au optat pentru chirurgia dento-alveolarǎ, iar la farmacie, pentru specializarea faramacie clinicǎ.

Conform metodologiei de rezidentiat, concursul se va desfǎsura in Bucuresti pentru posturile publicate in judetele Arges, Braila, Bucuresti, Buzau, Calarasi, Constanta, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Prahova, Teleorman, Tulcea si pentru locurile publicate in centrele universitare Bucuresti si Constanta.

Noutatea pe care o aduce sesiunea din noiembrie 2012 a concursului este aceea cǎ se va organiza rezidentiat pe post si pentru spitalele clinice, nu doar pentru spitalele mici.

Hotararea Ministerului Sanatatii de a organiza rezidentiat pe post si in clinicile mari este benefica. Ministerul Sanatatii atrage, astfel, absolventii sau tinerii rezidenti in centre universitare de renume, unde, in principiu, se asteapta a se gasi competenta, dotare tehnica si performanta la nivelul actului medical, in asa fel incat rezidentii sa nu mai fie tentati sa plece din tara. Concursul pe post si pe loc, organizat in centre universitare, are menirea de a mari numarul absolventilor de facultate, al celor care intra in rezidentiat pentru a practica medicina in Romania„, a declarat academicianul Ioanel Sinescu, rectorul UMF „Carol Davila”.

Statisticile din octombrie ale Ministerului Sanatatii arata ca, la nivel national, 5.371 de absolventi ai universitatilor de medicina si farmacie s-au inscris la concursul de rezidentiat de anul acesta.Cei mai multi medici tineri, mai precis 4.142, s-au inscris pentru locurile si posturile scoase la concurs in domeniul medicina, un numar de 931 au optat pentru locurile si posturile din domeniul medicina dentara, iar restul de 298 vor sustine concursul pentru domeniul farmacie, potrivit sursei citate.

 

Candidatii care vor castiga un loc in urma concursului nu vor avea post asigurat la sfarsitul rezidentiatului. La fel ca anul trecut, si in 2012 concursul se va desfasura descentralizat, in sase centre universitare din tara: Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Tg. Mures, Timisoara si Craiova pentru toate domeniile, respectiv medicina, medicina dentara si farmacie, pe baza tematicilor anuntate.

Potrivit Ministerului Sanatatii, numarul posturilor scose la concurs nu a mai fost stabilit aleator, numai pe criterii istorice, ci in functie de dinamica de personal din ultima perioada.Taxa de participare la concursul de rezidentiat pe post si pe loc organizat in 2012 a fost redusa cu 140 de lei, de la suma de 500 de lei, propusa initial, la 360 de lei pentru fiecare participant, a precizat, in 9 octombrie, MS.

 

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version