10.4 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăACTUALITATECulturaTransmisie suspendata si amenda de 100.000 de lei pentru 4 emisiuni de...

Transmisie suspendata si amenda de 100.000 de lei pentru 4 emisiuni de 2 bani

in:

Stiri pe acelasi subiect

Pro TV, Antena 1 si Kanal D, trebuie sa isi opreasca emisia obisnuita pentru 10 minute, in aceasta seara, intre orele 19.00-19.10, potrivit unei decizii luate joi de CNA, in timp ce postul Acasa a fost sanctionat cu o amenda de 100.000 de lei de Consiliul National al Audiovizualului.

 

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a respins, joi, solicitarile primite de la SC Pro TV SA si Antena TV Group de reanalizare a sanctiunilor aplicate marti, respectiv suspendarea emisiei posturilor Pro TV si Antena 1 pentru 10 minute, intre orele 19.00-19.10. Consiliul a admis solicitarea SC Pro TV SA in cazul postului Acasa si a decis sa modifice sanctiunea de suspendare a emisiei pentru 10 minute, in intervalul 19.00-19.10, in amenda de 100.000 de lei. Decizia a fost luata intrucat postul Acasa nu a primit, in ultimul an, nicio sanctiune de la Consiliu.

 

Intrunit in sedinta marti, CNA a hotarat sanctionarea posturilor de televiziune Pro TV, Antena 1, Kanal D si Acasa TV cu obligatia de a difuza, timp de 10 minute, sonor si vizual, in intervalul orar 19.00 – 19.10, numai textul deciziei de sanctionare emise de CNA, la data ce va fi mentionata in cuprinsul acesteia.

 

CNA a luat decizia sa aplice aceste sanctiuni severe prevazute de legislatia audiovizualului (art. 95, alin. 1, lit a din Legea 504/2002) dupa analiza raportului de monitorizare intocmit de directia de specialitate ca urmare a reclamatiilor primite pentru o serie de emisiuni de divertisment difuzate de cele patru posturi de televiziune in perioada 17 – 23 octombrie, in cadrul carora au fost invitati, dupa caz, Marioara si Oana Zavoranu, precum si Corneliu Vadim Tudor, europarlamentar.

 

Consiliul a fost de parere ca la difuzarea unor editii ale emisiunilor „Happy Hour” (Pro TV), „Acces direct”, „Un show pacatos” (Antena 1), „WoW biz” (Kanal D) si „Cancan TV” (Acasa TV), radiodifuzorii au incalcat prevederile articolului 40, alineatul 3 din Codul audiovizualului referitoare la limbajul utilizat, potrivit caruia „moderatorii programelor au obligatia sa nu foloseasca si sa nu permita invitatilor sa foloseasca un limbaj injurios (…)”, precum si dispozitiile Legii audiovizualului referitoare la demnitatea umana, in speta cea a publicului telespectator (articolul 3, alineatul 1, in raport cu articolul 10, litera e din Legea audiovizualului).

 

In acelasi context, pentru emisiunile „Happy Hour” si „Acces direct”, difuzate de Pro TV, respectiv Antena 1 la o ora destinata audientei generale, CNA a avut in vedere obligatia radiodifuzorilor de a respecta dispozitiile articolul 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului cu privire la protectia minorilor. Potrivit membrilor CNA, in toate aceste emisiuni au fost prezentate conflictele iscate intre Corneliu Vadim Tudor, Mariana Moculescu, Oana Zavoranu si Mariana Zavoranu, acestia folosind in general un limbaj vulgar si trivial. In doua editii ale emisiunii „Happy Hour”, Mariana Moculescu si Corneliu Vadim Tudor si-au adresat cuvinte vulgare, potrivit membrilor CNA.

 

Ioan Onisei, vicepresedintele CNA, a spus in sedinta de marti ca moderatorul Catalin Maruta nu si-a indeplinit rolul, in conformitate cu reglementarile audiovizualului. „In mod evident, realizatorul si-a propus un asemenea tip de emisiune care incalca toate regulile, inclusiv protectia minorilor”, a spus Onisei.

 

Ioan Onisei a mai spus atunci ca i se pare foarte grav ca se asista „la o recrudescenta a acestor tipuri de emisiuni”. „Devine ingrijorator la nivelul societatii in ansamblu”, a apreciat Ioan Onisei. El a atras atentia, de exemplu, ca Antena 1 continua emisiunile cu Ioana Tufaru, dupa ce CNA a decis, pe 11 octombrie, sa amendeze postul cu 50.000 lei.

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version