22.4 C
București
marți, mai 21, 2024
AcasăACTUALITATETariceanu da CEA MAI GREA LOVITURA INDEPENDENTEI JUSTITIEI din ultimii ani!

Tariceanu da CEA MAI GREA LOVITURA INDEPENDENTEI JUSTITIEI din ultimii ani!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Liberalul Iulian Dumitrescu are interdicţie de exercitare a funcţiei după ancheta DNA

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, are interdicţie...

Florin Citu pus sub urmarire penala!

Florin Citu a fost pus sub urmarire penala in...

Superman Citu ajunge la DNA! Procurorii investigheaza miliardele pe vaccinurile din pandemie

Fostul premier Florin Citu, anchetat de procurori pentru fapte...

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege prin care propune excluderea din procedurile de numire a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a procurorilor-şefi a şefului statului şi a ministrului Justiţiei, informează Agerpres

Tăriceanu propune modificarea Statutului judecătorilor şi procurorilor, în sensul ca în funcţiile de conducere să nu mai fie implicat factorul politic – preşedintele ţării şi ministrul Justiţiei.

„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îşi numeşte, dintre judecătorii care au funcţionat la această instanţă cel puţin doi ani, preşedintele, vicepreşedintele, preşedinţii de secţii”, prevede proiectul lui Tăriceanu.

Potrivit acestuia, revocarea din funcţie a preşedintelui, vicepreşedintelui sau a preşedinţilor de secţii se face de către ÎCCJ care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numărul membrilor sau la cererea adunării generale a instituţiei.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii-şefi de secţii ai acestor Parchete, precum şi procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Consiliul Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată”, mai prevede proiectul de lege.

Conform propunerii, revocarea acestora se face tot de către CSM, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ.


Citeste si:

Scrisoare deschisă, adresata lui Tariceanu: Copiii noştri nu sunt nemuritori, chiar dacă lor așa li se pare, acum. De ce vreti sa le scurtati viata?

STENOGRAME – Ghită despre Tariceanu: Ne trebuia prostu asta!


În expunerea de motive a proiectului se arată că „în spaţiul public şi nu numai în România, în toată lumea, se desfăşoară o dezbatere legată de modalităţile cele mai potrivite pentru a asigura independenţa justiţiei şi pentru a scoate actul de justiţie de sub influenţa prea mare a factorului politic”.

În momentul de faţă legea prevede că preşedintele, vicepreşedinţii şi preşedinţii de secţii ai ÎCCJ sunt numiţi de către preşedintele României la propunerea CSM, iar propunerea lui Tăriceanu este ca aceste numiri să ţină numai de instanţa supremă, care să îşi aleagă din rândul ei, „fără niciun fel de intervenţie politică din afară”, conducerea.

Potrivit lui Tăriceanu, procurorii-şefi sunt numiţi acum de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM, iar propunerea sa este ca aceştia să fie numiţi numai de CSM.

„Această modificare a legii înseamnă schimbarea mecanismului prin scoaterea completă din procedura de numire a factorului politic. Lăsăm astfel CSM să-şi îndeplinească mandatul pentru care a fost înfiinţat. Cred că această propunere este de natură să întărească încrederea în aceste instituţii, să întărească sentimentul, percepţia şi faptul în sine, realitatea de independenţă a Justiţiei, scoaterea de sub orice incidenţă a decidenţilor politici în privinţa acestor numiri, în aşa fel încât progresele care s-au făcut până acum să fie consolidate, întărite şi sigur că anumite slăbiciuni care se constată în moment să fie pe cât posibil îndepărtate”, a explicat Tăriceanu în expunerea de motive.

Proiectul de lege se află în dezbatere publică la Camera Deputaţilor până pe 3 mai, după care intră în procedură parlamentară.

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version