22.4 C
București
marți, mai 21, 2024
AcasăDivertismentVorba zileiTraim vremuri foarte grele: Copiii nu-si mai asculta parintii si orice prost...

Traim vremuri foarte grele: Copiii nu-si mai asculta parintii si orice prost crede ca poate sa scrie o carte – Marcus Tullius Cicero

in:

Stiri pe acelasi subiect

Marcus Tullius Cicero (n. 106 i.Hr., d. 43 i.Hr.) a jucat un rol important in perioada de sfarsit a Republicii romane. Activitatea sa literara si politico-sociala s-a concretizat in domenii atat de numeroase, incat Cicero poate fi calificat drept un om universal, homo universalis. El a fost autorul roman care a exercitat cea mai profunda influenta asupra literaturii latine si s-a manifestat ca unul dintre cei mai prolifici scriitori, mai prolific chiar decat Seneca si Augustin.

Cicero s-a nascut la Arpinum in Latium in data de 3 ianuarie 106 i.Hr., intr-o familie de cavaleri si notabili municipali. Dupa ce a urmat cursurile scolare obisnuite la Arpinum, Cicero este dus la Roma de catre tatal sau, pe cand avea 17 ani, iar in 88 i.Hr. asculta expunerile lui Philon din Larissa, exponent al Noii Academii si elev al lui Carneade. A debutat ca orator si avocat in 81 i.Hr. Pentru a-si desavarsi formatia intelectuala, audiaza la Atena prelegerile filosofilor, iar in insula Rhodos devine elevul oratorului Molon. Incepe o cariera senatoriala si se angajeaza in viata politica. In 76 i.Hr., Cicero devine quaestor, iar apoi senator. In iulie 64 i.Hr. este ales consul pentru anul 63 i.Hr. In timpul consulatului sau, Cicero descopera asa numita conjuratie a lui Catilina. El va ordona arestarea si executarea complicilor lui Catilina – fapt ce atrage nemultumirea partidei popularilor in frunte cu Caesar, care-l va urmari cu inversunare. Dupa 60 i.Hr., orientarea politica si existenta lui Cicero intra intr-o adanca criza. Incepand din martie 58 i.Hr., petrece mai mult de un an de exil in Grecia; este o perioada foarte dificila pentru el. Dupa ce, in 51-50 i.Hr., fusese proconsul in Cilicia, Cicero a incercat in van sa-i reconcilieze intre ei pe Caesar si Pompeius, aflati acum in conflict. In cele din urma trece de partea lui Pompeius si a optimatilor republicani, insa dupa infrangerea acestora, se afla printre primii care se intorc in Italia si obtin iertarea din partea lui Caesar. Dupa asasinarea lui Caesar, in care se prea poate sa fi fost implicat, Cicero devine destul de rapid seful republicanilor, sperand intr-o instaurare a republicii, lucru care atunci era imposibil. A incercat sa-l manipuleze pe tanarul Octavianus (viitorul imparat Augustus, 27 i.Hr.-14 d.Hr.) impotriva lui Marcus Antonius, pe care il considera cel mai primejdios dusman al republicii, insa fara succes. In 7 decembrie 43 i.Hr. a fost ucis chiar de catre oamenii lui Marcus Antonius.

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version