30.3 C
București
luni, aprilie 15, 2024
AcasăStirea zileiUn epidemiolog roman demonteaza toate miturile despre Coronavirus: Polidin, Vitamina C, Spirt...

Un epidemiolog roman demonteaza toate miturile despre Coronavirus: Polidin, Vitamina C, Spirt…

in:

Stiri pe acelasi subiect

Maine este Solstitiul de iarna 2023. Ce simbolistica are?

Solstitiul de iarna 2023 are loc vineri, 22 decembrie,...

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

În ultimele săptămâni  au circulat nenumărate informații despre prevenirea sau tratarea noului coronavirus. Multe dintre ele sunt contradictorii. Există informații că vitamina C este bună în întărirea sistemului imunitar și că poate ajuta în prevenirea coronavirusului. Au apărut apoi informații că, de fapt, vitamina C nu are niciun aport și că poate distruge stomacul. Așa s-a întâmplat și cu spirtul care, inițial, era ideal în dezinfectarea suprafețelor, după care a devenit „apă de ploaie”, iar informațiile tot circulă și se tot contrazic. Medicul epidemiolog sibian Dr. Rareș Florin Stoicescu a acceptat să răspundă tuturor acestor nelămuriri.

MITURI CLINICE:

1.A. „Poţi verifica dacă ai infecţie cu coronavirus ținându-ți respiraţia şi dacă tuşeşti sau scapă aer pe bune ai….”

Demitizare: întreruperea voluntară a respiraţiei (apneea) şi urmărirea declanşării reflexului de tuse nu reprezintă un semn legat de infecţia cu SARS-Cov-2, respectiv cu boala COVID-19. Trebuie să interpretezi simptomatologia COVID-19, adică febră (peste 38,5°C), tuse, dureri la nivelul gâtului (faringodinie), dificultăţi în respiraţie (dispnee) în context epidemiologic: dacă cu 14 zile anterior debutului acestora ai venit din zone în care s-a transmis virusul sau ai avut contact cu persoane cu COVID-19. Altfel îţi spun ce păţeşti: te vei afla în situaţia în care intri în panică fiindcă ţi-ai oprit respiraţi şi ai tuşit: eşti în zona rezultatelor fals pozitive ale propriilor teste sau nu tuşeşti şi îţi spui aaa, eu nu am şi atunci eşti în zona rezultatelor fals negative.
CONCLUZIA: NU TE AJUTĂ LA NIMIC!

1.B.: „Există o vârstă limită de la care te poţi îmbolnăvi? Copiii pot lua virusul?”

Infecţia cu coronavirus poate surveni la orice vârstă. Copiii pot lua virusul şi îl pot transmite vârstnicilor. Dezvoltarea mai departe a bolii depinde enorm de starea sistemului imunitar al fiecăruia. Nu este încă dovedit ştiinţific dar o parte dintre copii pot avea imunitate pentru simplul motiv că există 3-4 tulpini de coronavirusuri altele decât acesta nou care dau obişnuit viroze respiratorii şi digestive în sezonul rece. O altă ipoteză ar putea fi o reacţie încrucişată protectoare la unul din vaccinurile din calendarul de vaccinări.
La vârste mai mari de 65 de ani statusul imunitar începe să scadă, apar şi alte boli cronice şi de aceea preponderent sunt afectaţi vârstnicii acum.
CONCLUZIA: Starea sistemului imunitar este crucială în acest tip de infecţie.

II. MITURI CU SUBSTANŢE CHIMICE:

2.A. „Dacă faci gargară cu dezinfectante de mâini sau suprafeţe scapi de COVID.”
Sub nicio formă să nu încerci lucrul acesta! Rişti să îţi distrugi (arzi chimic) mucoasele care sunt în sine o linie importantă de apărare a organismului. Pe suprafaţa acestora avem de asemenea floră microbiană menită a ne proteja. O distrugi şi pe aceasta cu efect final de înlesnire a infectării cu SARS-Cov-2, agentul bolii COVID-19.
CONCLUZIA: NU FĂ AŞA CEVA! AJUTĂ-TE, NU TE PEDEPSI!

2.B. „Spirtul medicinal sau dezinfectantele din supermarket au efect pe mâini sau nu în COVID-19?”

Substanţele dezinfectante au diferite nivele de acţiune (pe bacterii, virusuri, fungi, până la spori care sunt cele mai rezistente forme). Ca să omoare viruşii nivelul atins trebuie să fie virulicid (substanță care distruge virusurile). Majoritatea produselor hidro-alcoolice cu o concentraţie de alcool de minim 60% întâlnite pe piaţă omoară viruşii dacă sunt aplicate corect pe mâini care nu sunt murdare! Alcoolul nu acționează pe stratul de murdărie.
CONCLUZIA: DA au efect asupra coronavirus ca şi asupra viruşilor gripali şi paragripali. Da putem folosi această metodă dacă spălarea mâinilor nu este disponibilă sau putem combina spălare, uscare mâini apoi dezinfecţie cu soluţii hidro-alcoolice.

2.C. „Cum sunt substanţele pe bază de clor în COVID-19?”

Substanţele clorigene se folosesc pentru dezinfecţia suprafeţelor. Sunt produse foarte eficiente şi ieftine. În funcţie de concentraţia folosită omoară bacterii, virusuri sau sporii, cele mai rezistente forme cum am mai arătat. Pentru COVID-19 sunt eficiente, DA, trebuie folosite la concentraţia care omoară viruşii şi atenţie, respectat timpul de contact. Să spunem ca ai un produs cu clor care are recomandarea pe etichetă 1 tb Cl dizolvată în 3L apă pentru a omorî viruşii cu timp de contact sau acţiune 60 minute. Aceasta înseamnă că poţi atinge suprafeţele în siguranță după ce au trecut cele 60 minute, adică produsul a acţionat asupra microorganismelor.
Încă o remarcă: dacă sunt dezinfectante acestea se aplică după curăţare cu un detergent a suprafeţelor murdare. Ca şi la mâini nu acţionează pe murdărie. Întâi cureţi apoi dezinfectezi cu clor.
CONCLUZIA: DA, SUNT IEFTINE ŞI BUNE.
Ce mai poți folosi: șervețele dezinfectante pentru suprafețe, soluții tip spray dezinfectant cu alcool. Important este să atingă nivelul virulicid și să aștepți după aplicare terminarea timpului de acțiune.

III. TRATAMENT-PREVENIRE COVID-19:

3.A. „Polidinul previne boala”.
Te rog să te uiţi la conţinut, citez: „Polidinul este un preparat polimicrobian, constând dintr-o suspensie de 13 tulpini bacteriene, cu o concentrație de 48 milioane germeni/ml…”  și să te gândeşti: bacteriile sunt o clasă de microorganisme, viruşii o clasă total diferită. Atunci sistemul tău imunitar care parte din coronavirus să o recunoască? De asemenea, epidemiile provocate de viruşii gripei au putut fi prevenite prin acest preparat? Nu. Folosim cu succes an de an vaccinul gripal.
CONCLUZIA: NU PREVINE COVID-19

3.B. „Vitamina C este benefică în prevenirea infecţiei cu coronavirus şi dacă da, cum trebuie administrată copiilor?”
Rolul vitaminei C este de a ajuta sau de a întări sistemul imunitar, nu previne în mod direct infecţia virală. Pentru administrare, funcţie de preparat, se respectă cu stricteţe prospectul care însoţeşte produsul farmaceutic fără a depăşi dozele specificate!
Poţi să iei în considerare calea naturală pentru sursa de vitamina C, mult mai benefică, adică consumul de citrice, dacă nimereşti unele dulci sunt sigur că micuţul sau micuţa ta le va consuma cu plăcere.
CONCLUZIA: VITAMINA C  ÎNTĂREŞTE SISTEMUL IMUNITAR.

3.C. „Tratament zilnic preventiv pentru Covid/19 vitamina C 1000 mg , vitamina D 2000 ui, Trachisept şi Trachisan 3-4 tb pe zi (ar fi tratamentul preventiv pe care-l primesc medicii aflați în carantina de la Spitalul MAI, împotriva Covid – 19.).
Trebuie să ai grijă când iei vitamine. Dozele mari de vitamină D pe durată lungă de timp, iţi pot afecta rinichii şi vasele de sânge. Dozele mari de vitamina C îţi pot afecta sistemul urinar, şi pot determina stări de greaţă ca şi tulburări ale tranzitului intestinal-diaree. Trachisept e miere cu propolis în esenţă, iar Trachisan acţionează la nivelul gurii şi a gâtului împotriva bacteriilor şi a durerii.
Îţi recomand, dragă cititorule, să alegi întotdeauna calea naturală şi nu pe cea forţată, artificială. Vitaminele le poţi obţine din alimente adecvate poţi consuma miere şi propolis. Toate te pot ajuta în luptă dar nu iţi garantează că tu nu vei duce lupta şi nici nu o vor curma brusc.
CONCLUZIA: TRATAMNENTUL SPECIFICAT NU TE AJUTĂ PREA MULT ÎN PREVENIRE. SĂ ŞTII CĂ IGIENA MÂINILOR, TUSEA ŞI STRĂNUTUL ÎN BATISTĂ SAU LA NIVELUL COTULUI, EVITAREA ZONELOR AGLOMERATE, ÎNCHISE ŞI A PERSOANELOR BOLNAVE, A CĂLĂTORIILOR ŞI A REGIUNILOR UNDE COVID-19 EVOLUEAZĂ, AERISIREA ÎNCĂPERILOR TE AJUTĂ MAI MULT.

În loc de final?

Nu ne cunoaştem în totalitate adversarul , respectiv noul coronavirus! Subestimarea lui ne poate fi dăunătoare! Protejaţi-i pe cei dragi ai voştri în vârstă!

Sursa: Turnulsfatului.ro

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version