18.9 C
București
joi, mai 23, 2024
AcasăDivertismentDezvoltare personalaVorbele interzise de parintele Arsenie Boca! Invataturile pe care e bine sa...

Vorbele interzise de parintele Arsenie Boca! Invataturile pe care e bine sa le stie toti crestinii!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Părintele Arsenie Boca a lăsat o sumedenie de învățături care au fost publicate în diverse cărți. Sfântul Ardealului a alcătuit o listă care cuprinde cuvintele pe care nu trebuie să le rostești vreodată.

În cartea sa, „Învățături ale părintelui Arsenie Boca”, tipărită cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoara, aflăm câteva învățături care dau răspunsuri la multe dintre întrebările omului de rând.

Una dintre problemele abordate este reprezentată de „cuvintele interzise”. În carte aflăm că sunt unele cuvinte pe care ar trebui să le evităm pentru că prin folosirea lor, oamenii ar putea fi răniți, iar stima lor de sine ar putea scădea.

  • „Cuvântul ‘nebun’ este un cuvânt interzis. Cine zice fratelui său ‘nebunule’ se pedepseşte cu matca focului. De ce? Fiindcă şi numai simpla alunecare a acestui cuvânt în obrazul unui om este în stare să-i desfigureze fizionomia minţii”, scrie părintele Arsenie Boca în cartea sa.
  • „Cuvintele interzise orientează greşit sau dezorientează. Deci, trebuie să fii mai presus de cuvintele oamenilor: să nu te atingă nici lauda, nici ocara din ele. Cuvintele sunt fiinţe vii, capabile să facă treaba la care au fost trimise.

Citeste si:

VIDEO SOCANT – Doua maicute de la Prislop INJURA si BLESTEAMA credinciosii!

”Va lua tara foc de la Prislop!” – de ce a spus parintele Arsenie Boca asta?!


 

Şi fiindcă sunt fiinţe vii, viaţă din viaţă, pe cel care le-a creat ele-l însoţesc până la judecata de apoi, ca nişte copii ai lui, cu toate consecinţele lor. Mărturisirea lor cu pocăinţă mai poate schimba situaţia. Taina pocăinţei este o judecată milostivă. Aici, ce opreşte aceasta nu mai ajunge la cealaltă. „Zece porunci are înţelepciunea: de 10 ori să taci şi o dată să vorbeşti şi atunci puţin”, mai scrie în cartea „Învățături ale părintelui Arsenie Boca”.

Potrivit obiectiv.info, părintele Arsenie Boca se referă la faptul că oamenii nu ar trebui să jignească și dacă pot spune lucruri bune, trebuie să o facă. Atunci când îi zicem unui om, că este urât, prost, rău, nebun nu facem decât să-i facem şi mai mult rău şi să-şi piardă încrederea în sine.

Un copil crescut de părinţi care folosesc un astfel de limbaj asupra copilului fac mult rău, iar micuțul riscă să devină un copil cu probleme. De altfel, de multe ori dacă stăm şi observăm oamenii, îşi schimbă înfăţişarea când vorbesc urât, nu zâmbesc, se încruntă, iar chipul li se schimbă.

Altfel spus, cuvintele de blândeţe pot munta și munţii din loc. De asemenea, „celor ne spun vorbe rele, nu trebuie să le răspundem la fel, ci doar să le zâmbim”.

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version