22.4 C
București
marți, mai 21, 2024
AcasăSocialAmericanii critica dur Biserica Ortodoxa Romana: Preotii aici hartuiesc si intimideaza oamenii!

Americanii critica dur Biserica Ortodoxa Romana: Preotii aici hartuiesc si intimideaza oamenii!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a dat publicității raportul privind libertatea religioasă la nivel internațional pe anul 2014.

În documentul referitor la România, Departamentul de Stat al SUA acuză dur Biserica Ortodoxă Română pentru presupusa neretrocedare a unor bunuri ale Bisericii Greco-Catolice, dar și Guvernul României pentru „discriminarea” celorlalte culte, în favoarea cultului majorității, noteaza activenews.ro.

De asemenea, Departamentul de Stat al SUA își însușește criticile unui cult sincretist, Bahai, care se plânge că legile o împiedică să devină un cult recunoscut oficial.
Nu mai puțin de două paragrafe sunt dedicate plângerilor formulate de acest cult nerecunoscut de statul român.
În altă ordine de idei, deși reprezentanții SUA clamează mereu necesitatea respectării statului de drept, implicit a separării puterilor, Departamentul de Stat menționează plângerile Bisericii Greco-Catolice în cazuri în care justiția a dat dreptate, definitiv, Bisericii Ortodoxe Române. Sunt aduse în discuție cazurile de la Săpânța, Bixad sau Negrești Oaș.
Departamentul de Stat contestă și decizia justiției în cazul renaționalizării unei școli aparținând Bisericii Reformate Maghiare, care fusese restituită acesteia în 2002. În 2014, Justiția a decis că restituția a fost ilegală, iar trei membri ai comisiei care s-a ocupat cu acest proces au fost condamnați la închisoare cu supendare.

 Citeste si:

Departamentul de Stat al SUA preia și relatările siteului hotnews.ro cu privire la activitatea fostului inspector pentru ora de religie din județul Gorj. Publicația îl acuza pe acesta de discriminarea elevilor de altă religie, pentru că rugase profesorii de religie să afle informații despre „neo-protestanții” din școli. Raportul notează că respectivul inspector și-a prezentat demisia, deși explicase că acțiunile sale au avut ca scop realizarea unei mai bune colaborări între culte.
De asemenea, Departamentul de Stat preia și criticile Asociației Secular Umaniste din România (ASUR) în privința faptului că unii elevi care nu au dorit să ia parte la ora de religie, au fost ținuți în clasă la respectivele cursuri, din lipsa alternativei.
„În februarie, ASUR a raportat că atunci când părinții sau elevii au optat împotriva participării la ora de religie, în practică, elevii au fost forțați să asiste la respectiva oră pentru că școala nu le-a pus la dispoziție o alternativă, în ciuda prevederilor legii. ASUR a relatat că a primit rapoarte de hărțuire a copiilor care au optat să nu participe la cursurile de religie ortodoxă, din partea profesorilor de religie sau a autorităților școlare”, notează raportul Departamentului de Stat al SUA.
Documentul mai notează și plângerile ONG-urilor seculariste în privința manualelor de religie ortodoxă, dar și decizia Curții Constituționale privind înscrierea copiilor la ora de religie.
Pe de altă parte, raportul nu citează nici măcar o singură plângere adresată de Biserica ortodoxă Română sau de asociațiile creștine, împotriva discriminării elevilor sau profesorilor care au susținut ora de religie.
Premierul Victor Ponta este și el menționat în raport, atât pentru declarația referitoare la regimul fostului președinte, Traian Băsescu, pe care l-a comparat cu regimul nazist în Germania, dar și pentru că în campania electorală a declarat că este ortodox, în comparație cu contracandidatul său, Klaus Iohannis, membru al Bisericii Evanghelice Luterane.
De asemenea, este criticat primarul din Târgoviște, care a refuzat să-i ridice titlul de cetățean de onoare al municipiului acordat Mareșalului Ion Antonescu, despre care raportul spune că „a fost executat ca un criminal de război, responsabil pentru uciderea a peste 280.000 de evrei români și ucraineni”.
Și consiliul local din Baia Sprie, județul Maramureș, este criticat pentru că a refuzat să-i retragă titlul de cetățean de onoare părintelui Justin Pârvu, pe care Departamentul de Stat îl consideră „negaționist al Holocaustului”.
În ceea ce privește societatea românească, raportul notează incidente inter-confesionale care au avut loc în sate și comune. „Biserica Greco Catolică continuă să relateze că în multe localități, preoții ortodocși îi hărțuiesc și intimidează membrii, încurajând enoriașii ortodocși să-i amenințe pentru a se asigura că nu devin greco-catolici”, scrie raportul. Este relatat și un alt caz în care ortodocșii ar fi împiedicat tragerea clopotelor pentru o persoană decedată, de religie greco-catolică…
Este menționat și cazul unui călugăr de la Mănăstirea Petru-Vodă (Teodot -n.r.) care a participat la o sărbătorire a aniversării Mișcării Legionare, unde a spus că fostul premier Petre Roman „a legalizat avorturile pentru că este evreu și evreii vor să ne anihileze”, scrie onlinereport.ro.
În poate, cea mai comică frază a raportului, este relatată plângerea unor culte minoritare  cum că”mass-media favorizează Biserica Ortodoxă și prezintă rapoarte negative despre minoritățile religioase”.
În final, documentul arată că reprezentanții din România au SUA s-au întâlnit „regulat” cu liderii Bisericii Greco-Catolice, dar și ai altor culte, mai puțin cel ortodox. De asemenea, reprezentanții SUA au cerut de mai multe ori, Guvernului, să restituie proprietățile confiscate de comuniști, „în mod particular cele ale Bisericii Greco-Catolice”.
YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version