Ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi, a declarat joi că scrisoarea trimisă săptămâna trecută de președintele american Donald Trump, în care acesta îndeamnă Iranul să negocieze programul său nuclear, conține atât un ton de „amenințare”, cât și semnale de oportunități. Declarația a fost făcută în cadrul unui discurs citat de agenția de presă de stat IRNA și reluat de EFE, potrivit AGERPRES.
„Scrisoarea are, în principal, un ton amenințător, dar menționează și existența unor oportunități. Vom analiza atât dimensiunea amenințării, cât și a oportunităților”, a afirmat Araqchi.
Șeful diplomației iraniene a subliniat că Teheranul va răspunde la scrisoare în „următoarele zile” prin „canale adecvate”. De asemenea, Araqchi a reiterat că Iranul nu va accepta să negocieze direct cu Statele Unite sub presiune, amenințări sau noi sancțiuni.
Președintele Donald Trump a trimis săptămâna trecută o scrisoare oficială Iranului, cerând reluarea negocierilor pentru un nou acord nuclear. Conform publicației Axios, scrisoarea includea un termen limită de două luni pentru încheierea unei noi înțelegeri. Nu este însă clar dacă această perioadă începe din momentul primirii scrisorii sau de la începerea efectivă a discuțiilor.
Araqchi a insistat că Iranul rămâne deschis la dialog, dar nu în condiții de constrângere. „Nu vom accepta să negociem sub presiune sau sub amenințarea unor noi sancțiuni”, a adăugat el.
Situația tensionată dintre SUA și Iran aduce în discuție nu doar programul nuclear al Teheranului, ci și echilibrul de putere din Orientul Mijlociu. Scrisoarea lui Trump este văzută ca o încercare de a relansa dialogul, dar și ca un semnal de avertizare.
Reacția Iranului va fi decisivă pentru evoluția relațiilor bilaterale și pentru stabilitatea regională. În acest context, Araqchi a subliniat că Teheranul va acționa cu prudență, evaluând atât riscurile, cât și beneficiile pe care le poate aduce o eventuală reluare a negocierilor.