Acasă ACTUALITATE Culeg ce-au semanat: Dragnea si Tariceanu sunt SPERIATI! Adevaratul motiv pentru care...

Culeg ce-au semanat: Dragnea si Tariceanu sunt SPERIATI! Adevaratul motiv pentru care SE ROAGA de UDMR sa vina la Guvernare!

36
UDMR este  curtat atât de  către  Liviu Dragnea,  cât și de  Călin Popescu  Tăriceanu cu perspectiva unei  eventuale  cooptări la guvernare. Deocamdată, udemeriștii lui Kelemen  Hunor  se mulțumesc  cu  prevederile  protocolului de colaborare parlamentară, dar multe se pot  întâmpla până  în toamnă când  pot   apărea  premisele  unor  negocieri mai bune pentru membrii Uniunii. Tocmai de ce  se poate  întâmpla  până atunci dă frisoane lideriilor  coaliției PSD-ALDE.

Dragnea  și  Tăriceanu nu  au  uitat lecția predată de fostul UNPR și nu sunt  dornici să se  confrunte  cu un astfel de scenariu. În prezent,  PSD și ALDE dispun de o majoritate de  267 de  voturi în parlament,  cu 33 peste  minimul necesar de 234.  Iar  evenimentele  încep  să se precipite. Modul în care Dragnea  și  Tăriceanu au  făcut numirile în funcții la nivelul  Guvernului, ministerelor și  instituțiilor  subordonate  au  provocat supărare mare în interiorul propriilor partide. Cei care  au tras în campanie se  văd  acum  neinvitați la masa  la care  s-a  făcut  împărțeala  și reduși la  importanța unui singur  vot în marea  masa  a  actualei majorități.

Aceste  nemulțumiri  sunt în prezent  exploatate atât de  fostul premier  Victor Ponta, cât și de  partenerul acestuia, co-președintele  Daniel Constantin. Conștienți de  rolul marginal pe care îl  au  în  noua  ecuație de putere, cei doi  au trecut la coagularea unui  nucleu de 30-40  parlamentari, cu care, până în  toamnă,  să încline  balanța puterii în  legislativ după pofta inimii, așa cum a făcut și Gabriel Oprea în fosta  legislatură cu al său UNPR de strânsură, susțin surse  parlamentare  convergente  din interiorul PSD și ALDE.

De aici  ieșirile  tot mai dese la rampă  ale  lui Ponta și criticile  deschise  formulate la adresa modului de  conducere impus de Dragnea în PSD. De aici  și rezistența lui Daniel Constantin față de planul lui Tăriceanu de  impunere a  unui  Congres  în această primăvară care  să-l instaureze lider unic  peste  ALDE, dar și felul în care fostul lider PC  i-a forțat mâna lui Dragnea pentru un perfectarea  unui nou protocol de luare a  deciziilor în cadrul actualei  coaliții de  guvernare.

Totul pentru a crea cadrul necesar de  atragere a cât mai multor parlamentari de partea lor, dovedind  acestora că mai există  și alți  jucători pe piață, capabili să le  apere  și să le reprezinte mult mai bine interesele, fie în interiorul, fie în afara PSD și ALDE, prin crearea unui  nou grup parlamentar de  neafiliați în  noul legislativ,  ne-au mai explicat sursele citate.

Intențiile lui Ponta și Constantin sunt  binecunoscute la vârful partidelor de  guvernare.  Șubrezit de  scandalul modificărilor la  codul penal, Dragnea evită un conflict deschis cu Ponta în interiorul partidului, în timp ce Tăriceanu  și-a pus liderii de filiale fideli să creeze masa de presiune  necesară pentru un Congres cât mai rapid în ALDE, pentru a  neutraliza orice  autoritate  și influență de care se mai bucură Constantin în prezent.

Cu toate acestea, cele două conflicte  pot provoca  rupturi și  hemoragii în cele două partide,  situații care ar putea reduce din voturile care  asigură majoritatea  atât de  necesară. În aceste  condiții,  voturile celor 30 de parlamentari UDMR vor deveni esențiale  dacă ostilitățile  nu vor   avea  finalitatea  scontată pentru Dragnea și Tăriceanu.  Cei doi  acum nu fac  decât  să pregătească terenul pentru invitarea Uniunii la guvernare.

Tăriceanu a fost cel care a lansat ipoteza, în timp ce  Dragnea nu spune nu. ”Acum nu avem această discuție. În general nu exclud lucruri în politică, dar nu avem această discuție în înteriorul partidului”, a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

De cealaltă parte, liderii UDMR  sunt  adepții jocului de așteptare, strategie  care le-au  adus mereu beneficii pe termen  mediu și lung.

„Nu există o invitaţie, o ofertă din partea PSD pentru ca noi să intrăm la guvernare. N-a avut loc o asemenea discuţie. În acest moment, noi avem un protocol de colaborare parlamentară cu PSD care trebuie valorificat şi umplut de conţinut. Există o majoritate parlamentară care poate să susţină Guvernul Grindeanu, nu e nevoie de cooptarea nostră“, a spus, pentru „Adevărul“, liderul senatorilor Uniunii, Cseke Attila.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos