22.7 C
București
luni, iunie 24, 2024
AcasăEconomieDaca ai bani, vine ANAF-ul peste tine! Fiscul incepe o MEGA-CAMPANIE de...

Daca ai bani, vine ANAF-ul peste tine! Fiscul incepe o MEGA-CAMPANIE de controale in toata tara, la persoane fizice!

in:

Stiri pe acelasi subiect

ANAF a demarat verificarea persoanelor fizice cu venituri mari care prezintă risc fiscal ridicat, în această categorie intrând maneliștii, personalitățile publice, cămătarii, toate persoanele care nu își pot justifica averea, potrivit unui comunicat al instituţiei.

 Direcția Verificări Fiscale din ANAF a demarat „Programul de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal” (PFRF)”.

În eșantionul de risc fiscal intră persoanele fizice cu avere afișată semnificativă – case, mașini de lux, alte bunuri de mare valoare, creanțe din credite acordate companiilor sau persoanelor fizice, conturi bancare „grase” din România sau din străinătate, cheltuieli personale ridicate -, avere nejustificată de veniturile declarate.

„După 25 de ani în care inechitatea, sub toate formele ei, a marcat evoluția României și a românilor, a venit momentul să schimbăm această stare de fapt, măcar în domeniul fiscalității (…) A venit momentul, după doi ani de pregătiri laborioase, să apăsăm și mai tare pedala luptei împotriva evaziunii, inclusiv pe segmentul persoanelor fizice. Fie ele personalități ale vieții publice, maneliști, cămătari etc, cu toții fiind pentru noi doar contribuabili cu obligații declarative. Cu toții vor trebui, mai devreme sau mai târziu, să facă dovada fiscalizării veniturilor cu care și-au construit averile„, spune Gelu Ștefan Diaconu, președintele ANAF.


Citeste si:

VIRALUL ZILEI: Mesajul disperat al unor patroni in fata unui control ANAF!

ANAF-ul intoarce foaia! Incepe controale in SCARILE DE BLOC!


Decizia a fost luată de conducerea ANAF ca urmare a analizelor de risc fiscal efectuate de Direcția Verificări Fiscale asupra persoanelor fizice, în cadrul programului de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari (PFAM).

În baza datelor disponibile privind veniturile declarate și alocările de fonduri (creșteri patrimoniale, achiziții, creanțe, cheltuieli etc.), au fost identificate și alte persoane fizice decât cele din grupul PFAM care prezintă risc fiscal ridicat (risc de nedeclarare a unor venituri semnificative și sustragere de la plata impozitelor aferente.

Programul PFRF vizează verificarea veniturilor și a declarării acestora începând cu anul 2011, întrucât doar pentru acestea se poate aplica atât regula de impozitare a veniturilor a căror sursă nu a fost identificată, cât și procedura de verificare, conform normelor stabilite de legiuitor.

Potrivit șefului ANAF, instituția pe care o conduce a reușit în ultimii doi ani să restructureze mecanismele de combatere a evaziunii fiscale, să scoată din piață firmele fantomă și să destructureze lanțuri de firme evazioniste zi de zi. De asemenea, mentalitatea privind obligativitatea emiterii bonului fiscal s-a schimbat radical.

„Știu foarte bine că așteptările de la ANAF sunt foarte mari în această perioadă și oamenii își doresc să vadă lucrurile schimbate peste noapte. Din păcate, mai avem încă nevoie de răbdare, din cauza capacității administrative limitate”, mai spune Gelu Diaconu.

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version