Acasă Stirea zilei Dan Diaconescu este noul actionar majoritar la Oltchim!

Dan Diaconescu este noul actionar majoritar la Oltchim!

42

Dan Diaconescu a fost declarat adjudecatar al licitatiei cu oferta in plic pentru achizitionarea a 54,8% din capitalul social al Oltchim Ramnicu Valcea, a anuntat, vineri, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, Remus Vulpescu.

Acesta a precizat, totodata, ca, la aceasta licitatie, creantele Electrica si AVAS nu au fost vandute.

Oferta depusa de Dan Diaconescu a inregistrat punctajul maxim, 100 de puncte, oferta fiind in valoare de 203.149.054, 08 lei.

Celelalte firme calificate pentru preluarea pachetului de actiuni au obtinut punctaje mai mici, respectiv 9,26 puncte Chimcomplex Borzesti, care a oferit pentru pachetul de actiuni 18 milioane lei, si 14,77 puncte AISA Invest, oferta cu care a venit compania din Cluj Napoca fiind de 30 milioane lei. Dat fiind ecartul mare dintre prima oferta calificata si urmatoarele, Comisia de privatizarea a decis ca nu se mai organizeaza licitatie cu strigare.

Presedintele OPSPI a subliniat ca luni, la ora 10.00, cand trebuie platita suma de 203 milioane lei, poate fi semnat contractul de vanzare – cumparare a actiunilor Oltchim, dintre Dan Diaconescu si Ministerul Economiei.

[quote type=”medium” align=”left”] Ar fi exista, legal, un termen de 10 zile pentru incheierea contractului, insa oferta lui Dan Diaconescu si OPSPI permit sa se semneze contractul de vanzare cumparare de actiuni, luni, la ora 10.00. Pretul trebuie sa fie platit la semnarea contractului. Dar putem sa il semnam si luni dupa-amiaza si marti, a spus Vulpescu. [/quote]

 

Dan Diaconescu a subliniat ca „semnarea presupune un sir de alte activitati si trebuie sa fim prudenti si precauti” si a mentionat ca se va asocia cu alti investitori, va finaliza procesele cu PCC, actionarul minoritar al combinatului valcean si ca dispune de suma de 203 milioane lei pentru semnarea contractului de vanzare – cumparare cu statul roman.

 

[quote type=”medium” align=”left”] „Vor veni si parteneri de afaceri alaturi de noi, procesele dintre actionarul majoritar si minoritar vor lua sfarsit”, a afirmat Dan Diaconescu. [/quote]

 

El a subliniat ca are nevoie de ajutor din partea statului roman pentru cumpararea Arpechim.

[quote type=”medium” align=”left”] „Avem nevoie din partea statului sa ne ajute sa cumparam rafinaria de la austrieci si CET-urile, mina de sare de langa combinat. Este o rugaminte, nu are legatura cu licitatia in sine”, a spus Diaconescu. [/quote]

 

Pentru creanta Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului nu a fost depusa oferta individual, aceasta fiind inclusa doar in oferta de cumparare in bloc depusa de PCC.

[quote type=”medium” align=”left”] „PCC a depus numai oferta de cumparare in bloc, insemnand ca nu si-a manifestat interesul de a a cumpara individual vreunul dintre cele trei active. (…) Pentru creanta AVAS nu exista oferta de achizitie individuala, deci creanta AVAS nu se vinde, iar plicul cu pretul minim nu se deschide si nu se anunta”, a precizat Vulpescu. [/quote]

 

Pentru creanta Electrica a fost depusa o singura oferta de cumparare, in bloc cu actiunile, a Chimcomplex. Aceasta a avut posibilitatea, in singura data, sa imbunatateasca oferta, dar a ales sa o mentina.

[quote type=”medium” align=”left”] ‘Pretul minim pentru care Electrica ar fi fost dispusa sa vanda creanta este mai mare decat cel oferit de Chimcomplex, deci creanta nu se vinde in acest moment’, a anuntat Vulpescu dupa deschiderea plicului cu pretul minim solicitat. [/quote]

 

[box color=”yellow” icon=”information”]Informatii complementare[/box]

Pentru privatizarea Oltchim au depus oferte Dan Diaconescu, doar pentru pachetul de actiuni, pretul oferit fiind de 203,149 milioane lei, PCC, pentru cumpararea in bloc a actiunilor si creantelor, pretul oferit fiind de 13,443 milioane lei, Chimcomplex Borzesti, pentru actiuni 18,8 milioane lei si pentru actiuni plus creanta Electrica – 221 milioane lei, si AISA Invest, pentru actiuni – 30 milioane lei.

Guvernul a aprobat, in sedinta din 24 august, Memorandumul prezentat de Ministerul Economiei care propune schimbarea strategiei de privatizare a societatii comerciale Oltchim Ramnicu Valcea.

Memorandumul propunea privatizarea Oltchim prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de statul roman la SC Oltchim SA, reprezentand 54,8% din capitalul social, si a creantelor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului si S.C. Electrica S.A., insumand 1,8 miliarde lei, adica 56% din totalul datoriilor combinatului valcean.

Potrivit celor trei anunturi de vanzare, creanta Electrica impreuna cu actiunile Oltchim detinute de MECMA si cu creanta AVAS puteau fi vandute concomitent, individual sau impreuna.

Atat pentru Activele individuale, cat si pentru vanzarea lor impreuna, criteriul de selectie a ofertantului castigator a fost cel mai mare pret oferit. Comisia a evaluat ofertele pe baza unei grile de punctaj intocmita conform mecanismelor descrise in Caietul de sarcini.

OPSPI a scos la vanzare 54,8062 % din capitalul social al SC Oltchim, pretul de oferta al actiunilor fiind de 0,1 lei/actiune si reprezentand 18.810.097,6 lei pentru pachetul oferit la vanzare.

Conform anuntului, pretul de oferta al Creantei Electrica este de 660.152.726,48 lei, reprezentand valoarea nominala, iar cel al Creantei AVAS este de 165.730.702,55 dolari plus 554.140.111 lei, reprezentand valoarea creantei supusa vanzarii.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos