-0.7 C
București
sâmbătă, ianuarie 18, 2025
AcasăDivertismentComentariul zileiDe ce s-a deteriorat starea LUMII?

De ce s-a deteriorat starea LUMII?

in:

Stiri pe acelasi subiect

Posibile scenarii rezultate în urma atacului iranian asupra Israelului

Este necesar să știm psihologia populațiilor din Orientul Mijlociu,...

„Oriunde crezi că ești în siguranță, Israelul va ajunge la tine!”

Una dintre ipotezele pentru care operațiunea anti-Hezbollah a fost...

Răzbunarea Iranului asupra Israelului este iminentă

SUA și Israel consideră că un atac al Iranului...

Lumea pe care o știam noi se deteriorează încetul cu încetul. Politicienii, agențiile sau simpli oameni par că au pierdut controlul. Vă propun să atingem câteva puncte de presiune unde Lumea pare că stă să explodeze…

UNGARIA S-AR PREDA RUSIEI

Recentele declarații ale lui Balazs Orban, director politic în cabinetul lui Viktor Orban, nu puteau fi făcute fără acordul liderului de la Budapesta, sens în care, putem afirma fără să greșim, că aceleași ideii le are și premierul ungar.

Sigur că toată lumea se întreabă de ce Viktor Orban ar achiesa la aceste idei, răspunsul este unul foarte simplu: premierul ungar consideră că atât timp cât Vladimir Putin este la Kremlin, Ungaria nu va fi atacată de Federația Rusă, pentru că „prietenul Volodea” are nevoie de el în vederea livrării de mesaje în interiorul NATO și Uniunii Europene.

Ca urmare, în afară de impactul negativ indus în rândul populației, pe care Viktor Orban nu dă doi bani, mesajul a fost destinat Ucrainei. De asemenea, mesajul a fost adresat și militarilor ucraineni de origine maghiară, cărora premierul ungar le-a sugerat să se predea rușilor.

Practic, asistăm la un nou nivel atins de propaganda rusă, ideile lui Vladimir Putin fiind promovate de un șef de stat din NATO și Uniunea Europeană.

PREMIERUL AUSTRIEI PIERDE ALEGERILE

Nu cred că pierderea alegerilor parlamentare de către Partidul Conservator al premierului Karl Nehammer a fost o surpriză pentru cineva, acest lucru fiind cunoscut de peste un an, A fost, dacă vreți, „cronica unei morți anunțate”.

Deși conducerea formațiunii câștigătoare, Partidul Libertăților, au anunțat că „suntem gata să conducem guvernul” șansele sale de a accede la putere sunt aproape nule.

Pentru România și pentru demersurile noastre de a intra în Schengen și cu granițele terestre nu se schimbă nimic, pentru că, din declarațiile liderului Partidului Social Democrat, Andreas Babler, care a și guvernat până acum alături de Partidul Conservator, socialiștii sunt pregătiți să participe în noul guvern al Austriei alături de formațiunea lui Karl Nehammer.

Motivele care au stat la baza câștigării alegerilor de către Partidul Libertății

Partidul Libertăților este o formațiune de extremă dreaptă, ale cărei baze au fost puse foști membri ai SS și ai Partidului Nazist. De alt fel, primul președinte al Partidului Libertăților a fost Anton Reinthaller, membru marcat al formațiunii înființate de Adolf Hitler.

Cauzele care au dus la câștigarea alegerilor de formațiunea nazistă sunt:

  • haosul creat în toată Europa de migranții ilegali ai doamnei Angela Merkel;

Partidul Libertăților din Austria militează pentru remigrația sirienilor, afganilor și somalezilor, în sensul trimiterii acestora în țările de origine.

  • defazarea spre dreapta a întregii scene politice austriece;

În acest sens, toate formațiunile politice din Austria promovează idei de dreapta, indiferent dacă acestea poartă nulele unor formațiuni de stânga sau sunt afiliate familiilor europene de stânga. De alt fel, nici Partidul Conservator al premierului Nehammer nu se abate de la acestă regulă, sens în care, deși face parte din familia popularilor europeni, majoritatea ideilor promovate sunt de extremă dreaptă.

  • simpatia generală, cu rădăcini istorice, de care se bucură ideile naziste în Austria;

Pentru a înțelege este suficient să rememorăm că la 10 aprilie 1938, este decisă unirea dintre Germania și Austria (Anschluß). La referendum au participat 91,73% din populația Austriei, iar în favoare acestei unificări au votat 99,73% dintre cei care s-au prezentat la scrutin. De asemenea, nu trebuie uitat faptul că, după unire, o parte dintre austrieci s-au înscris benevol în Partidului Național Socialist (a lui Adolf Hitler), unii ocupând funcții de prim rang în respectiva formațiune politică. De asemenea, nu trebuie uitat faptul că, după unire, o parte dintre austrieci s-au înscris benevol în Partidului Național Socialist (a lui Adolf Hitler), unii ocupând funcții de prim rang în respectiva formațiune politică.

După război, cei care se înscriseseră în Partidul Național Socialist au declarat că au fost forțați să accepte Anschluß-ul și să se înregimenteze în Partidul condus de Adolf Hitler, aspecte în lipsă totală de concordanță cu adevărul istoric. Să rememorăm „contribuția” avută de austrieci în implementarea „deciziei finale” a lui Hitler (a se vedea faptele comise de Ernst Kaltenbrunner, Arthur Seyss-Inquart etc.), prezentată pe larg în unele documentare ale canalului de televiziune Viasat History.

MOARTEA LIDERULUI HEZBOLLAH

Principala cauză a morții, traumatismul provocat de forța enormă a exploziei

Înainte de toate, trebuie să vedem care este starea de fapt în Liban. Astfel, ca și Gaza care a fost, este și va rămâne un teritoriu captiv al Hamas, indiferent care va fi rezultatul intervenției militare israeliene, Libanul este un stat captiv al Hezbollah.

Cum a ajuns Hezbollah să controleze Libanul

Pentru a înțelege ce se întâmplă astăzi în Liban, vă propun să ne întoarcem în timp până pe 4 august 2020, când Beirutul a fost afectat de o explozie foarte puternică cauzată de îngrășămintele depozitate în condiții improprii în portul capitalei libaneze.

Explozia a provocat o largă revoltă a populației libaneze împotriva politicienilor locali. De pe urma mișcărilor de stradă, cel mai mult a avut de suferit Mișcarea 14 Martie a premierului Saad El-Din Rafik Al-Hariri, care și-a și dat demisia din fruntea guvernului.

Pentru a evita orice pierderi politice, aripa politică a Hezbollah (parte a guvernului de la Beirut), s-a baricadat în cartierul șiit Dahieh din capitala țării, chemând, în același timp, unități ale milițiilor Hezbollah cantonate în sudul Libanului. În Dahieh, milițiile Hezbollah au impus prin forță un control drastic al populației, ucigând pe oricine încerca să protesteze împotriva lor și a liderilor politici ai Hezbollah.

Astfe, după trecerea valului de proteste de stradă ale libanezilor, în timp ce majoritatea celorlalte grupări politice, ca și milițiile din subordine, au avut de suferit, Hezbollahul a ieșit întărit, aspect care i-a permis să preia prin forță și amenințări militare controlul asupra unor importante instituții ale Libanului, devenind „stăpânul de facto” al acestei țări.

Cum va reacționa societatea libaneză în cazul unei invazii militare terestre a Israelului în Liban

Cea mai mare parte a populației libaneze, indiferent că vorbim de creștinii maroniți, creștinii armeni, druzi, musulmani suniți sau musulmani șiiți moderați, toți ar fi de acord cu o intrare militară terestră în Liban cu două condiții:

  • limitarea victimelor în rândul populației civile;
  • scoaterea Libanului de sub controlul Hezbollah.

Mai mult chiar, formațiuni armate ale milițiilor creștine, druze și musulmanilor sunniți s-ar putea alătura Armatei Israeliene și să atace, la rândul lor, Hezbollahul. De asemenea, Armata Libanului s-ar putea și ea alătura unei eventuale coaliții anti-Hezbollah, sătulă fiind să tot fie umilită de gruparea șiită pro-iraniană.

Uciderea liderului Hezbollah

Revenind la subiectul principal, prin lichidarea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, nu cred că Israelul a obținut avantaje strategice în încercarea sa de a destructura gruparea șiită, avantajul putând fi dar unul moral.

S-ar putea ca, în urma uciderii lui Hassan Nasrallah, autoritățile de la Tel Aviv să descopere profunzimea zicalei românești: „a scăpat de Dracu și a dat de tată-său”! Și asta pentru că la conducerea Hezbollah ar putea să vină un lider mai radical și mai obedient Teheranului decât Nasrallah.

ISRAELUL ATACĂ YEMENUL

Lovituri aeriene asupra unor porturi şi centrale electrice controlate de Al Houthi

Toate aceste atacuri ale Israelului, inclusiv cele asupra grupului etnico-religios Al Houthi din Yemen, fac parte dintr-o strategie mai amplă a Tel Avivului, prin care autoritățile israeliene vor să transmită că, dacă ne atacați, vom răspunde și, de asemenea, că nimeni și nimic, indiferent de poziția ocupată sau de coordonatele geografice, nu va fi în siguranță, oriunde se va ascunde.

Un prim efect a și fost înregistrat la sfârșitul săptămânii trecute când, pentru prima oară în scurta istorie a Republicii Islamice Iran, liderul suprem, Ayatollahul Ali Khamenei, a fost plasat într-un bunker a cărei locație este cunoscută doar de câțiva ofițeri superiori din Corpul Gardienilor Revoluției Islamice. Acest lucru, îmi indică faptul că, într-o scurtă perioadă de timp, Iranul va lansa un atac de amploare asupra Israelului.

Revenind la loviturile aeriene asupra Yemenului, trebuie să înțelegem că Al Houthi este un grup etnico-religios minoritar și care nu este acceptat de întreaga populație yemenită. Prin aceste lovituri aeriene, Israelul încearcă să stârnească o revoltă a populației împotriva Al Houthi.

Din aceste motive, țintele sale au fost reprezentate de porturi (pentru a încerca să diminueze aprovizionarea grupării cu arme, muniție și alimente) și centralele electrice (limitând capacitatea Al Houthi de a alimenta cu energia necesară instalațiile militare, dar și pentru a afecta capacitatea acestora de a asigura una dintre nevoiele esențiale ale populației din teritoriul controlat de gruparea etnico-religioasă).

MAREA BRITANIE A VRUT SĂ ATACE OLANDA ÎN 2021

Boris Johnson a dezvăluit faptul că a luat în considerare un „raid naval”

Personal, cred că Boris Jhonson a planificat un astfel de raid pentru că, teama de COVID-19 a fost atât de mare, încât fiecare țară a fost pe cont propriu, suspendându-se, pentru perioade mai lungi sau mai scurte, orice alianțe, organisme și organizații internaționale. Să nu uităm că, după ce pandemia a ajuns în UE, practic pentru 6-8 luni Uniunea nu a mai existat. Statele membre UE se luptau între ele pentru a face rost de materialele și echipamentele sanitare necesare protejării propriei populații.

Greșeala majoră făcută de lumea civilizată a fost că, în numele „Sfântului Profit”, și-a mutat producția în China, în detrimentul propriilor economii și a propriei populații. După trecerea pandemiei, autoritățile din SUA, Canada, Australia, UE au realizat vulnerabilitatea lor în fața unui pericol major necunoscut (de tipul COVID-19), motiv pentru care și acum încearcă să repatrieze o parte din producția din China.

Ce trebuie să facă România pentru a preîntâmpina un pericol major

Având în vedere ceea ce s-a întâmplat, și mai ales tendințele de dezvoltare și repatriere a producției pe propriul teritoriu, chiar dacă unele nu sunt mari aducătoare de profit, guvernanții acestei țări trebuie să înțeleagă că, în cazul unui pericol major, împotriva căruia nimeni nu știe cum să reacționeze, vom fi singuri. Aici nu mă refer la războaie, pentru că este clar că făcând parte dintr-o alianță vom avea sprijin militar, ci la amenințări de tipul pandemiei sau a unor catastrofe globale. Ca urmare, indiferent cin va fi la conducerea României, va trebui să sprijine și să încurajeze capitalul și producția autohtonă și nu să le sufoce cu taxe.

Guvernanții României trebuie să fie conștienți că, în politica externă, statele nu au sentimente, ci doar interese, iar acestea pot fi comune pentru o perioadă mai mică sau mai mare de timp, lucru de care noi trebuie să profităm.

DIFERENȚELE DE POLITICĂ EXTERNĂ ÎNTRE HARRIS ȘI TRUMP

Războaiele fac competiția internă dintre cei doi candidați o problemă globală

Pozițiile celor doi candidați sunt mai mult sau mai puțin divergente în ceea ce privește principalele subiecte de politică internațională, reflectând cunoștințele fiecăruia în ceea ce privește diplomația, astfel:

  1. La Trump totul este aparent clar, dar face o greșeală major amestecând în politica externă a SUA pragmatismul economic cu sentimentele personale:
  2. Vladimir Putin este prietenul meu, deci Ucraina nu trebuie ajutată. Putin poate face ceea ce dorește în Europa inclusiv cu statele NATO, atât timp cât nu afectează SUA economic;
  3. Netanyahu este, de asemenea, prietenul meu, deci îi vom susține regimul și războiul nu doar cu grupările teroriste ci cu orice stat musulman din regiune, indiferent de costuri și timp;
  4. China este principalul inamic al SUA pentru că vinde produse ieftine, ocupă părți din piețele tradiționale ale SUA și, prin aceste lucruri, subminează economia americană.
  5. La Kamala Harris totul este mai nuanțat:
  6. Ucraina trebuie să fie ajutată pentru ca Vladimir Putin să fie oprit, altfel există riscul ca Federația Rusă să continue să atace și alte state, inclusiv pe unele care se află în NATO și atunci va trebui să acționăm, iar costurile impuse de un război direct cu Kremlinul vor fi incomparabil mai mari;
  7. Israelul trebuie să fie susținut, dar asta doar atât timp cât respectă regulile războiului, însă Netanyahu trebuie să plece de la putere pentru crimele făcute în Gaza;
  8. China este doar un adversar și nu un inamic, pentru că se poate discuta cu ea, mai ales pentru a opri războiul din Ucraina, dar asta doar atât timp cât nu atacă Taiwanul.

Profilul votanților celor doi candidați

Aceste diferențe de opinii sunt generate, așa cum am mai spus, de cunoștințele fiecăruia în ceea ce privește diplomația, dar și de profilurile propriilor votanți.

Ca urmare, dacă pe Trump îl votează preponderent cetățenii din statele din centrul SUA și din comunitățile mici, care sunt foarte sensibili la promovarea pe piața americană a produselor chinezești, Harris este votată mai ales de electoratul din statele de pe cele două coaste și orașele mari (cu unele excepții). Nu este nici un secret că procentul de intelectuali este mai mare în cazul votanților Kamalei Harris decât a celor lui Donald Trump. De asemenea, votanții lui Donald Trump sunt mai „ancorați” economic decât cei ai Kamalei Harris.

Analiza motivației electorilor lui Donald Trump și Kamala Harris:

  • majoritatea comunităților chineze și ucrainene din SUA se află pe cele două coaste și în marile orașe ale SUA, de aici și divergențele în ceea ce privește problemele ucraineană și chineză ale candidaților;
  • în acest moment, la nivel mondial, statul care are cei mai mulți intelectuali sau studenți raportat la 100 de locuitori este Palestina. Mulți dintre aceștia studiază în universitățile americane (deci votanți ai Kamalei Harris) și cele din Europa de Vest.

Fac o mică paranteză, acest număr foarte mare al studenților palestinieni este explicația pentru care Israelul a pierdut războiul propagandistic cu Hamas, după atacul terorist din 7 octombrie 2023.

  • Toată campania electorală a lui Donald Trump se bazează pe factorul economic, singurul capitol la care acesta excelează. Totuși, măsurile fiscale și reformele economice promovate de candidatul republican sunt benefice doar pentru marii industriași și pentru cei mai bogați oameni din SUA (Este și motivul pentru care peste 100 de persoane aflate în topul celor mai bogați oameni de afaceri din SUA îl susțin pe Donald Trump). Kamala și-a axat campania pe protecția socială, programul său economic având însă unele lacune.

Ultimele stiri