Acasă ACTUALITATE Încă un lider PSD trimis de DNA în judecată. E acuzat că...

Încă un lider PSD trimis de DNA în judecată. E acuzat că ar fi furat peste 100 de milioane

299

Fostul deputat Eduard Stelian Martin, patron al companiei de salubritate Polaris M Holding SRL, a fost trimis in judecata de DNA pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si delapidare, prejudiciul in acest caz fiind de 109 milioane lei, anunta Agerpres.

In acelasi dosar, a fost trimisa in judecata Monica Maria Latea (fosta Martin), actionar la firma Polaris, acuzata de evaziune fiscala si delapidare, precum si Marcel Daniel Banaga, administrator, ulterior presedinte al consiliului de administratie al societatii Polaris M Holding, acuzat de evaziune fiscala si complicitate la delapidare.

De asemenea, compania Polaris a fost trimisa in judecata pentru evaziune fiscala.

Conform unui comunicat al DNA, in perioada 2006 – 2017, principala sursa de venituri a societatii Polaris M Holding SRL a reprezentat-o executarea contractului de salubrizare incheiat cu primaria municipiului Constanta.

Pentru executarea acestor servicii, firma respectiva ar fi practicat tarife supraevaluate (imprejurare care a facut obiectul unui alt dosar penal, trimis in judecata in decembrie 2015), fapt ce ar fi dus la acumularea unor venituri foarte mari de catre societatea Polaris M Holding (in jur de 1 milion de euro lunar).

Mentinerea unei astfel de situatii ar fi dus la achitarea, catre bugetul de stat, a unor taxe foarte mari (TVA si impozit pe profit).

In consecinta, cei trei inculpati ar fi decis sa inregistreze in contabilitatea societatii cheltuieli fictive prin care sa diminueze valoarea obligatiilor SC Polaris M Holding catre bugetul de stat si, totodata, sa transfere din firma sume importante de bani, pe care cei doi asociati sa si le insuseasca ulterior.

Concret, in perioada decembrie 2006 – februarie 2017, societatea ar fi incheiat relatii comerciale fictive cu alte 10 firme (dintre care sapte firme controlate de inculpati) si ar fi inregistrat in contabilitate mai multe facturi emise pentru „serviciile” respective. Cheltuielile fictive inregistrate ar fi vizat presupuse achizitii de studii si consultanta ori presupuse plati ale unor chirii pentru masini, utilaje si imobile.

Prin aceste activitati, societatea Polaris M Holding s-ar fi sustras de la plata obligatiilor fiscale catre stat in suma totala de 32.647.878 lei (18.982.418 lei TVA si 13.665.460 lei impozit pe profit).

De asemenea, urmare a acelorasi demersuri, Eduard Martin si Monica Maria Latea, asociati in cadrul SC Polaris M Holding SRL, si-ar fi insusit sume de bani din patrimoniul acestei firme totalizand 62.535.751 lei.

In cauza, procurorii au dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatilor.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 109.366.887 de lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanta, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Fostul deputat Eduard Stelian Martin a mai fost trimis in judecata de DNA intr-un dosar legat de firma Polaris, fiind condamnat in prima instanta la 5 ani si jumatate de inchisoare cu executare. El este acuzat ca l-a mituit pe fostul primar al municipiului Constanta Radu Mazare, primind in schimb, in mod discretionar, contracte de la Primaria Constanta pentru firma de salubritate Polaris.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos