11.8 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăACTUALITATECulturaMisterele Codului Dacic au fost DESCIFRATE! Trei cercetatori AU SPART CODUL ascuns...

Misterele Codului Dacic au fost DESCIFRATE! Trei cercetatori AU SPART CODUL ascuns în Sarmizegetusa: Precizia lor este ULUITOARE!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Descoperire uriasa de petrol si gaze in Romania. OMV confirma oficial

Compania energetică OMV Petrom a anunțat marți „cea mai...

„Nu am trădat cu absolut nimic” – Liderii de sindicat sunt incoltiti de profesorii care nu voiau sa opreasca greva

Liderii sindicatelor susțin că decizia privind suspendarea grevei din sistemul de Educație nu...

Stirea zilei: Profesorii suspenda greva, elevii se intorc de maine la scoala!

Surse guvernamentale ne-au precizat că s-a ajuns la o...

Mulți reproșează dacilor că nu au avut scriere sau că nu au lăsat construcții impunătoare. În consecință nu au dreptul să revendice o civilizație puternică și automat trebuie să fie subordonați civilizației romane, elene sau oricărui neam migrator.

Însă dacii nu au apărut așa dintr-o dată. Înaintea lor, strămoșii lor s-au numit pelasgi. La un moment dat a avut loc un război total între neamul pelasg, condus de Uranus, și neamurile meridionale cu baza în Egipt și conduse de Zeus sau Joe. Meridionalii au învins și au ras de pe suprafața Daciei urmele liderilor pelasgi: clădirile, palatele, cetățile uriașelor etc. Civilizația pelasgă a decăzut iar urmașii lor s-au retras în munți pentru o perioadă. Doar de scris nu aveau ei chef.

Este greu de explicat în câteva cuvinte istoria românilor, mai precis a strămoșilor noștri, pelasgii și dacii. Dar faceți un minim de efort și căutați Dacia Preistorică scrisă de istoricul Nicolae Densușianu.

Urmele strălucitei civilizații pelasge, care a stăpânit Europa, Nordul Africii, India și Asia până în Japonia, au rămas și în capitala dacilor, Sarmizegetusa.

Dacii nu aveau cum să viseze la cel mai exact calendar, el era o moștenire pelasgă.

Calendarul de la Sarmizegetusa este unul dintre cele mai precise instrumente de măsurare a timpului din antichitate. Piesele care îl compun, pietre sau buşteni, au anumite semnificaţii, desluşite abia după 2.000 de ani, de trei cercetători braşoveni. Emil Poenaru, Cornel Samoilă şi Şerban Bobancu de la Universitatea din Braşov au reuşit să spargă „codul dacic“.

Mai precis, au descifrat rostul fiecărui stîlp din acest complex megalitic, reuşind astfel să citească misteriosul calendar astronomic. Aşa am aflat că dacii calculaseră mai precis decît mayaşii lungimea anului, diferenţa dintre anul dacic şi cel antropic fiind de numai 0,000001 zile.

Lespezile şi stîlpii antici, care înseamnă zile, săptămîni, ani şi secole dacice (de altă durată decît cele cunoscute), i-au condus pe braşoveni la concluzia că strămoşii noştri au reuşit să stocheze la Sarmizegetusa informaţii de astronomie, matematică, trigonometrie extrem de exacte care, odată înţelese, nu doar că măsoară timpul, dar aruncă o privire şi în viitor.

Calendarul de la Sarmizegetusa este unul în aer liber, pentru a nu ascunde Soarele, venerat de daci. Găsim aici un soare de andezit, cu un diametru de 7,1 m, avînd în centru un disc de 1,5 m diametru. Se pare că ajuta la stabilirea orei exacte a meridianului locului.

Cercetătorii au mai constatat că anul nu începea la dată fixă, ca în calendarul gregorian de azi, ci în aceeaşi zi a săptămînii, informează Monitorul Expres.

„Pe lîngă faptul că dacii au realizat unul din cele mai exacte calendare ale antichităţii, acesta are o proprietate unică: anul începe cu prima zi a unei săptămîni şi se termină în ultima zi a alteia“. „Divizarea micului sanctuar în 13 grupe nu este, deci, întîmplătoare, ci căutată, şi are calitatea că, datorită ei, anii dacici încep totdeauna în prima zi a unei grupe, sfîrşindu-se, deci, totdeauna în ultima zi a unei grupe, iar toate cele 13 zile de început ale celor 13 grupe sînt, în decursul unui ciclu, o singură dată zile de început de an. Faptul că anii dacici nu începeau şi nu se sfîrşeau cu oricare dintre zilele săptămînii (fiindcă se propune echivalenţa: o grupă egal o săptămînă), este o proprietate interesantă, o calitate pe care nu o are nici calendarul actual“.

Părerea autorilor este că „prin eleganţa, funcţionalitatea şi simplitatea soluţiilor matematice pe care le încorporează (şi exprimă geometrizat), micul sanctuar circular este cea mai frumoasă operă de artă pe care a creat-o gîndul uman în strădania sa de a cuantifica timpul“.

Universitarii braşoveni au mai calculat şi cîte secole dacice (104 ani) ar trebui să se scurgă pentru ca măsurătorile dacilor să coincidă cu cele ştiinţifice. S-a ajuns la concluzia că sînt necesare 25 de secole, deci în anul 2275, după mai multe corecţii succesive prevăzute de savanţii daci, calendarul de la Sarmizegetusa va indica ziua şi ora exactă (timpul astronomic). Calendarul gregorian, fiind mai lung cu 0,0003 zile decît anul tropic, întîrzie faţă de acesta cu o zi la 3.300 ani.

„Exactitatea calendarului era atît de mare încît, teoretic vorbind, ar mai fi fost nevoie de încă o zi de corectură abia la 5.055.555,55505 ani“.

Autorii compară precizia calendarului dacic cu celelalte sisteme cunoscute şi observă că strămoşii noştri au făcut cea mai bună aproximare, mai bună decît cea a calendarului gregorian, unde anul are 365,242500 zile. Calendarul dacic are 365,242197 zile, iar valoarea anului tropic este de 365,242198 zile. Dar uimitorul calendar conţine şi alte surprize care dovedesc cunoştinţele avansate ale locuitorilor acestor meleaguri. Calendarul megalitic a pornit cu un secol de 104 ani, dar universitarii braşoveni au observat că sistemul a suferit o reformare, secolul ajungînd la 91 de ani.

„Niciun calendar creat de om nu a dovedit o asemenea calitate, să aplice o reformă fără să afecteze mecanismul propriu-zis al calendarului.“

Ultimele stiri