23.7 C
București
duminică, aprilie 14, 2024
AcasăDivertismentComentariul zileiPreședintele Ucrainei recunoaște public că românii meritau mai mult. Zelenski vrea să...

Președintele Ucrainei recunoaște public că românii meritau mai mult. Zelenski vrea să rezolve „problemele istorice” cu România

in:

Stiri pe acelasi subiect

Noua specializare a elevilor ruși: pilotarea dronelor!

Elevii din Rusia vor învăţa despre tehnologia dronelor pentru...

În ritmul acesta Rusia ar putea rămâne fără tancuri

Potrivit unor calcule făcute de jurnaliștii prestigioasei revciste Forbes...

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu acordat unor mass-media ruse independente că doreşte să coopteze şi ţările vecine, inclusiv România, într-un acord cu Rusia privind protejarea limbilor minorităţilor.

Zelenski a spus că printre punctele aflate pe masa negocierilor privind un acord de pace se numără și protejarea limbii ruse în Ucraina, menţionând că necesită compromisuri. Potrivit lui Zelenski, un asemenea compromis ar putea fi o formulă de „respect reciproc faţă de limbile cetăţenilor din ţările vecine”, potrivit Agerpres.

„Respect limbile națiunilor vecine – sunt interesat de un astfel de acord, vreau să-l semnez cu toate ţările vecine. Sunt interesat de Rusia, Ungaria, Polonia, România – avem multe probleme istorice diferite. România și ala mai departe… Avem multe minorităţi, naţionalităţi şi acest acord ar trebui să fie suficient pentru a respecta anumite limbi în ţara noastră”, a spus preşedintele ucrainean.

Interviul a fost acordat postului de televiziune Dojd, website-ului Meduza (ambele fiind anti-Kremlin şi au fost blocate în Rusia după declanşarea războiului în Ucraina) şi cotidianului Kommersant. Agenţia Federală pentru Supravegherea Comunicaţiilor din Rusia, Roskomnadzor, a cerut mass-media ruse să nu publice interviul cu Zelenski, avertizându-le că, în caz contrar, vor fi sancţionate.

Zelenski, într-un discurs din 2020: ”Bucovina de Nord a fost ocupată de români”

Volodomir Zelenski a spus într-un discurs oficial din 2020, de Ziua Unității și Libertății Ucrainei, că ”Bucovina de Nord a fost ocupată de români”, o poziție ce a trecut nesancționată de România, care o susține acum ferm în fața agresiunii ruse.

România susține necondiționat Ucraina în fața agresiunii ruse, atât la nivel declarativ, diplomatic, în acord cu tratatele internaționale, cât și practic, prin ajutoarele trimise civililor din zonele de conflict, precum și pregătirile pe care le face pentru a primi zeci sau sute de mii de migranți ucraineni, în cazul izbucnirii unui război.

De cealaltă parte, însă, Ucraina are o cu totul altă abordare față de România, unul dintre cei mai importanți susținători ai săi.

Astfel, în discursul oficial al președintelui Volodimir Zelenski de pe 22 ianuarie 2020, de Ziua Unității și Libertății Ucrainei, șeful statului vecin a declarat, cu subiect și predicat, că ”Bucovina de Nord a fost ocupată de români” în 1918.

”Am tras vreo concluzie din această poveste?”, se întreba apoi retoric Zelenski, preluat la acea dată și de agenția Agerpres.

Discursul în limba engleză se află și acum postat pe site-ul Președinției Ucrainei, alături de un video în limba ucraineană.

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version