Acasă Economie Romania inregistreaza o risipa de alimente de cinci milioane de tone!

Romania inregistreaza o risipa de alimente de cinci milioane de tone!

24

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb a declarat ca Romania inregistreaza la ora actuala o risipa de alimente de 5 milioane de tone, insa trebuie gasite solutii pentru reducerea acestei risipe.

„Din aceasta consultare vrem sa demaram o strategie clara, cu obiective precise si directii strategice precise pentru Romania, astfel incat sa ne atingem obiectivul la nivelul UE de a incerca pana in anul 2020 sa injumatatim risipa de alimente care are un impact negativ atat asupra mediului, prin deseurile prin care sunt generate si din punct de vedere al modului in care, rational, trebuie sa utilizam resursele, pentru ca tot ceea ce inseamna alimente, inseamna si resurse. Cele doua ministere doresc ca impreuna sa stabileasca o astfel de strategie. Astazi, la nivelul Uniunii Europene, avem o risipa de aproape 90 de milioane de tone de alimente, iar in Romania inregistram o risipa de 5 milioane de tone de alimente, dar impreuna trebuie sa gasim acele solutii ca sa reducem aceasta risipa”, a spus Rovana Plumb.

Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, la nivelul UE, Comisia si Consiliul incearca sa promoveze o serie de masuri pentru combatem acestei risipe, care s-a extins destul de mult in ultimii ani.

„Comisia Europeana si Consiliul au de gand sa declare 2014 anul de lupta impotriva risipei de alimente. Ministerul Agriculturii, chiar din decembrie sau noiembrie 2012, a inceput impreuna cu Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorului o campanie „Romania – o noua atitudine”, care vine in sensul de a combate risipa de alimente la nivel national. Sunt actiuni care se desfasoara in aceasta campanie pe tot parcursul anului 2013, dar cred ca putem face mai mult cu ajutorul industriei alimentare. De aceea am vrut sa avem astazi, impreuna cu ministrul Mediului, dar si cu industria alimentara, o prima discutie referitoare la ce masuri putem sa identificam si aplicam in perioada imediat urmatoare”, a precizat ministrul Agriculturii..

MADR a organizat joi o prima runda de discutii cu reprezentantii industriei alimentare din Romania si cu ministrul Mediului in vederea demararii unor programe speciale de reducere a deseurilor alimentare rezultate din lantul de distributie al Marilor Retele Comerciale.

La discutii participa si Achim Irimescu – secretar de stat in MADR, Viorel Morarescu – director general Directia Generala de Industrie Alimentara, precum si reprezentanti ai patronatelor precum ai Asociatiei Romane a Carnii, APRIL, Romalimenta, Rompan.

Sursa: agerpres.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos