16.8 C
București
sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăACTUALITATEInternationalRumoare in Belgia!„In cateva ore de la inceperea unui razboi, militarii nostri...

Rumoare in Belgia!„In cateva ore de la inceperea unui razboi, militarii nostri se vor apara cu pietre”

in:

Stiri pe acelasi subiect

În ritmul acesta Rusia ar putea rămâne fără tancuri

Potrivit unor calcule făcute de jurnaliștii prestigioasei revciste Forbes...

Armata austriaca se incalta din Romania!

Cu Schengen sau fara Schengen armata austriaca a ajuns...

România își întărește masiv forțele din Marea Neagră

Reprezentanţii Forţelor Navale Române au anunţat că, până în data de...

Ingrijorare foarte mare in Belgia dupa izbucnirea conflictelor armate din Ucraina, Palestina si amenintarea Guyanei. Heneralul-locotenent in retragere Marc Thys, fost sef al fortelor terestre ale Armatei belgiene, atrage atentia privind stocurile europene de arme, care au scazut la un nivel record.

Ingrijorarea se face tot mai simtita in capitalele europene, atunci cand vine vorba de productia industriala militara, subfinantata timp de trei decenii, dupa disparitia Uniunii Sovietice. Efectele se vad acum, odata cu nevoia de a sustine Ucraina pe termen lung pentru a face fata invaziei ruse.

Dupa invazia pe scara larga a Ucrainei, din februarie anul trecut, guvernele occidentale au furnizat Kievului munitie pentru a-l ajuta sa respinga atacurile Rusiei.

Stocurile de arme ale Europei au scazut la niveluri record, iar repornirea rapida pentru a produce cantitati suficiente de arme si echipamente este imposibila fara a afecta economiile statelor UE. Norocul Europei este ca si complexul militaro-industrial al Rusiei se afla intr-o situatie vulnerabila, oricat s-ar stradui propaganda rusa sa-i ascunda problemele.

Confirmarea situatiei ingrijoratoare vine din Belgia – si anume, armata belgiana este atat de lipsita de munitii, incat militarii„ar trebui sa arunce cu pietre” la scurt timp dupa inceperea oricarui conflict, spune generalul-locotenent in retragere Marc Thys, fost sef al fortelor terestre ale Armatei belgiene, citat de Politico.

Marc Thys, care s-a retras recent cu gradul de general-locotenent, a declarat marti la VRT ca asigurarea stocurilor de munitie, pentru a se apara impotriva unui atac de cateva saptamani, ar necesita o investitie de maxim 7 miliarde de euro, ceea ce este departe de ceea ce aloca guvernul in prezent.

„Aveam 15 milioane de euro pe an pentru a cumpara munitie, dar acum bugetul crescut la 150 de milioane de euro”, a spus Thys. „Daca izbucneste razboiul aici, va trebui sa aruncam cu pietre dupa doar cateva ore din cauza lipsei de munitie”, a adaugat el.

Lipsa de munitii este cronica, iar industria militara din Belgia ar avea nevoie de investitii in valoare de 5-7 miliarde de euro pentru a putea sustine un razboi de 30-60 de zile, sustine generalul.

Desi un atac rusesc asupra Belgiei este improbabil, situatia este, oarecum, valabila pentru multe state UE. Deficitul de arme si munitii este unul generalizat si pune in evidenta dificultatile Europei de a-si onora promisiunile facute Ucrainei privind furnizarea unui milion de proiectile pe parcursul a 12 luni.

Politico remarca faptul ca industria belgiana incepe sa se miste. In noiembrie, guvernul belgian a semnat un contract de doua decenii cu producatorul local de arme FN Herstal, inclusiv munitie, dar livrarile cantitatilor convenite vor dura.

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version