17.7 C
București
vineri, mai 17, 2024
AcasăACTUALITATEInternational„Scrisoarea catre America” a lui Osama bin Laden, virala pe TikTok 21...

„Scrisoarea catre America” a lui Osama bin Laden, virala pe TikTok 21 de ani mai tarziu, STEARSA!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Cenzura maxima pe TikTok! Ce se intampla daca pui #Hamas, #Gaza sau #Israel

Cenzura maxima pe retelele de socializare referitor la conflictele...

Grupul Cris-Tim obține accesul pe piața SUA pentru salamul de Sibiu IGP

România devine eligibilă să exporte salamurile crud-uscate, categorie din...

VIDEO-Obiect Zburator Neidentificat, de formă cilindrică, doborat deasupra Canadei

"Obiectul neidentificat" doborât deasupra spaţiului aerian canadian a zburat...

„Scrisoarea catre America” a lui Osama bin Laden, candva cel mai de temut terorist de pe planeta, a devenit virala 21 de ani mai tarziu pe TikTok in contextul inmultirii discursurilor si actelor antisemite in lume. Textul incendiar a fost sters de pe site-ul The Guardian, dupa ce articolul publicat in 2002 a devenit miercuri, 15 noiembrie 2023, cel mai citit de pe site. Practic, numerosi tineri americani s-au filmat citind scrisoarea si aproband ideile din ea, scrie observatornews.ro.

O scrisoare scrisa in urma cu 21 de ani de Osama Bin Laden, fondatorul organizatiei teroriste Al Qaeda, a devenit in aceasta saptamana virala pe TikTok in contextul razboiului dintre Israel si Hamas si a situatiei din Gaza. Numerosi utilizatori ai aplicatiei, in special tineri americani din Generatia Z, au distribuit si chiar si-au exprimat acordul cu textul in care Bin Laden justifica practic atentatele teroriste din 11 septembrie 2001.

Scrisoarea puternic antisemita a fost scrisa de Osama Bin Laden la un an dupa atacurile teroriste de la World Trade Center, unde au fost ucisi aproape 3.000 de oameni. A fost tradusa si publicata online de The Guardian in 2002, dar textul a fost sters pe 15 noiembrie 2023, dupa ce articolul a ajuns viral.

„Aceasta pagina a afisat anterior un document care continea, in traducere, textul integral al „Scrisorii catre poporul american” a lui Osama bin Laden, asa cum a fost relatat de Observer duminica, 24 noiembrie 2002. Documentul, care a fost publicat aici in aceeasi zi, a fost sters pe 15 noiembrie 2023, este mesajul publicat de The Guardian.

Clipurile cu hashtag-ul #lettertoamerica au strans pe TikTok aproape 10 milioane de vizualizari in 24 de ore.

Mii de utilizatori occidentali au ajuns sa-si exprime simpatia fata de ideile unuia dintre cei mai mari ucigasi in masa ai secolului XXI, remarca ziarul israelian Haaretz. Scrisoarea foloseste in mod deschis un limbaj antisemit si abordeaza problema statului palestinian. Ea justifica atacul din 11 septembrie, dand vina pe poporul evreu, explica Jerusalem Post.

Tinerii au povestit in clipurile postate pe TikTok cum au citit infama „Scrisoare catre America” a lui Bin Laden, in care teroristul explica de ce a atacat Statele Unite.

„Postarile provin de la oameni de toate varstele, rasele, etniile si paturile sociale. Multi dintre ei spun ca scrisoarea le-a deschis ochii si ca nu vor mai vedea niciodata problemele geopolitice la fel. Multi dintre ei au spus ca dupa ce au citit scrisoarea si-au reevaluat perspectiva asupra modului in care este adesea etichetat terorismul, care poate fi o forma legitima de rezistenta la o putere ostila”, a explicat pe Twitter jurnalistul Yashar Ali, colaborator la HuffPost, NBC News si New York Magazine.

Trendul nu s-a limitat la TikTok. Videoclipuri similare au fost postate si pe alte platforme de socializare. Dupa ce clipurile de pe TikTok au devenit virale, The Guardian a sters scrisoarea lui Bin Laden de pe site, dar, paradoxal, asta a dus la un interes si mai mare pentru text si la raspandirea de conspiratii despre puterile care controleaza presa incercand sa ascunda adevarul, a mai spus acesta.

Raspandirea scrisorii vine intr-un moment in care numarul incidentelor antisemite din Statele Unite a crescut de patru ori de la inceputul lunii trecute, potrivit datelor publicate luni de Liga Anti-Defaimare. Antisemitismul a inflorit si online, in special pe platforma X, fosta Twitter, al carei proprietar, Elon Musk, a sugerat miercuri ca sustine o teorie e conspiratiei antisemita potrivit careia evreii promoveaza imigratia pentru a dilua populatia alba astfel incat sa recreeze societatea, relateaza Haaretz.

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version